Listarea la bursă a CE Oltenia ar putea fi amânată

Directorul general executiv al Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel, a declarat că listarea la bursă a companiei ar putea fi amânată. Ciurel afirmă că decizia nu are legătură cu situația grea a firmei și nu trebuie considerată un insucces. În același timp, compania va face un împrumut de 200 de milioane de euro de la BERD pentru modernizarea unui grup de la Turceni, acești bani urmând să vină din listare.

Anunțul vine în situația în care CE Oltenia se află în grafic cu toate procedurile pentru listare. Chiar a angajat, pentru 300 de mii de euro, o firmă care să creeze o imagine bună companiei. Deși asocierea de firme Swiss Capital și BRD au început treaba, în sensul că în presă au apărut știri pozitive despre companie, Laurențiu Ciurel spune că listarea va fi amânată. “Nu trebuie amânarea să fie considerată un insucces. Dacă vom constata că nu este momentul pentru lansarea ofertei acum pentru că nu ar putea atrage sumele pe care noi le preconizăm, atunci că probabil o să o amânăm”, a declarat Ciurel, adăugând că amânarea ar putea fi chiar cu anii, așa cum s-a întâmplat la Transgaz.

Acesta a mai spus că în cel mai bun caz s-ar obține 100 de milioane de euro, și cel puțin 60-70 de milioane de euro.

Dar, potrivit proiectului de listare la bursă a companiei, investiţiile la  CE Oltenia, pe perioada 2013-2018, au o valoare de circa 1,2 miliarde de euro. În același document, aprobat de Guvern, se precizează că în realizarea planului de investiţii, CE Oltenia a identificat un deficit de circa 396 de milioane de euro pentru finanţarea acestuia, explicându-se astfel motivul listării. Ori 100 de milioane de euro este mult prea puțin.

PLAN

Renunțarea la planul de listare la bursă ridică semne de întrebare. Listarea la bursă era convenită cu FMI, ori în câteva luni, Laurențiu Ciurel trebuie să dea raportul în fața reprezentanților Fondului. FMI nu va primi bine această veste, doar dacă statul român oferă altceva: privatizare majoritară. De altfel, ministrul Constantin Niță a scăpat porumbelul, la Congresul PSD, când a spus că CEO va fi privatizat majoritar în 2014.

Vizualizări: 187

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: