Locuitorii comunei Stăneşti topesc zăpada pentru a avea apă

Locuitorii comunei Stăneşti nu mai au apă la robinete de aproximativ două luni din cauză că au îngheţat conductele. Şi cum majoritatea fântânilor au secat, oamenii sunt nevoiţi să topească, zilnic, cantităţi însemnate de zăpadă pentru a se putea spăla şi a-şi adăpa animalele. Autorităţile locale speră ca odată cu încălzirea vremii puţurile să-şi refacă pânza freatică.

Locuitorii comunei Stăneşti se confruntă cu lipsa apei, deşi în alte zone ale judeţului oamenii se tem de inundaţii. De aproximativ două luni reţeaua care alimenta peste 1200 de gospodării din satele Stăneşti, Curpen, Alexeni şi Vaidei este îngheţată bocnă. Şi cum majoritatea fântânilor au secat încă din vara trecută, localnicii sunt nevoiţi să facă economie la apă de băut. Pentru a se putea spăla şi a-şi adăpa animale, oamenii topesc zilnic cantităţi însemnate de zăpadă. “Din cauza secetei nu mai avem apă în fântâni, iar de după Crăciun conducta este îngheţată. Mai sunt foarte puţine fântâni care mai au ceva apă. Aşa că ne împrumutăm unii de la alţii pentru a nu muri de sete. Pentru a ne adăpa animalele topim zăpadă din curte sau pe câmp. În fiecare seară umplem câte 5-6 oale de 50-60 de litri cu zăpadă şi o punem la topit pe sobe. Altfel, nu ne putem descurca pentru că avem cinci vaci, doi cai şi şase oi. Ne trebuie apă multă şi nu ne dă nimeni atâta cantitate de mare. Cei care mai au câte ceva prin fântână o opresc de băut”, a declarat Maria Udrescu, din Curpen.

Nu-şi permit să arunce zăpada

Deşi în fiecare iarnă rămân fără apă la robinete, localnicii spun că niciodată nu le-a fost atât de greu ca acum. “Conductele îngheaţă în fiecare iarnă, însă întotdeauna am avut apă în fântâni. Pentru prima dată apa din fântână nu ne acoperă nevoile. Dacă altădată ne deszăpezeam curtea şi duceam zăpada în câmp. Acum nu ne mai permitem să o aruncăm. În curte nu am deszăpezit decât câteva alei pentru a nu o irosi. Cu apa din zăpada topită ne spălăm şi ne adăpăm animalele”, a declarat Mărioara Bălăşin, din Curpen.

Bătrânii comunei spun că o asemenea iarnă grea nu au văzut din anul 1954. “A fost o iarnă grea. Nu am mai văzut atâta zăpadă din anul 1954. Atunci aveam 10 ani şi îmi aduc aminte că zăpada era până la acoperişurile caselor. Acum e bine că noi am fost ceva mai feriţi ca în alte zone ale ţării. Ne-am plâns că a nins mult, dar ne prinde foarte bine zăpada. Dacă nu aveam zăpadă pentru a topi mureau animalele de sete”, a declarat Ioana Bălăşin.             

Autorităţile promit investiţii

În momentul de faţă, autorităţile locale n-au soluţii pentru rezolvarea problemelor cauzate de lipsa apei şi speră că odată topită zăpada va creşte nivelul apei din fântâni. Primarul de la Stăneşti spune că, la nivelul comunei, vor fi realizate investiţii mari pentru ca pe viitor să mai apară asemenea neajunsuri. “Lipsa apei se datorează în primul rând secetei care a afectat pânza freatică, secând fântânile. Sperăm ca prin topirea zăpezii să crească debitul apei din fântâni. Pe viitor nu vor mai fi probleme de acest gen întrucât avem în lucru două investiţii mari. Vom realiza un puţ, în urma accesării a 2,5 milioane de euro pe Măsura 322, care va asigura alimentarea cu apă a satelor Bălani, Căleşti, Măzăroi şi Obreja. De asemenea, încercăm să asigurăm şi alimentarea cu apă a satelor Vaidei, Curpen, Alexeni şi Stăneşti printr-o lucrare de circa 33 de miliarde de lei vechi. Ambele investiţii cuprind inclusiv staţii de tratare a apei”, a declarat Vasile Pârvulescu, primarul comunei Stăneşti. 

Vizualizări: 125

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: