Locuitorii din Cătunele, terorizaţi de exploatările miniere

Comuna Cătunele este una dintre localităţile din Gorj grav încercată de exploatările miniere din apropiere. De-a lungul timpului, zeci de case au fost afectate iar oamenii au fost puşi în situaţia, fie de a-şi părăsi locuinţele, fie de a suporta reparaţiile din propriul buzunar. Primăria însă a avut numai de câştigat de pe urma sutelor de oameni care muncesc în carierele de cărbune.

Majoritatea oamenilor se plâng de faptul că in fiecare zi trăiesc cu teama că vor rămâne fără locuinţe. Poluarea, dar mai ales zgomotul maşinilor de mare tonaj care merg în cariere le fac viaţa un calvar. Mulţi dintre ei au pereţii caselor crăpate din cauza presiunii haldei din apropiere în timp ce alţii au fost nevoiţi să le dărâme de tot şi să-şi construiască altele noi. „A căzut tavanul, pur şi simplu s-a dărâmat peste noi. Nu pot vedea nimic la televizor din cauza zgomotului pe care îl fac maşinile. Se zguduie şi televizorul şi toată casa. Ne afectează din toate punctele de vedere”, a declarat Vasile Nilă, localnic.

Primăria, avantajată de mineritul din zonă

Primarul localităţii spune că oamenii au dreptate şi că zi de zi vin la primărie şi se plâng de condiţiile grele din comună. Mai mult, acesta spune că şi apa pe care o consumă oamenii aproape că nu mai e bună de băut. „Oamenii şi-au refăcut locuinţele cu banii lor. Au fost zeci de familii afectate. Poluarea, zgomotul nu dau pace oamenilor deloc. Până şi fântânile au fost afectate, resturi de cărbune se scurg în fântâni şi nici apa nu mai e bună”, a declarat primarul Florinel Ţuilă. Pe de altă parte însă, primarul mărturiseşte că localitatea pe care o conduce a avut şi de câştigat de pe urma exploatărilor miniere. Mai mult de jumătate din locuitori au avut un loc de muncă de pe urma mineritului iar acum sunt pensionari. În plus, primarul spune că sumele defalcate din impozitul pe venit constituie un venit destul de important la bugetul local.

Vizualizări: 121

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: