Locuitorii din Dăneşti nu-şi mai vor primarul pentru că a fost securist

După modelul sătenilor din Prigoria, localnicii din comuna Dăneşti au cerut ieri demisia primarului Emilian Rusu, protestând în faţa Prefecturii Gorj. Motivul: a colaborat cu securitatea şi a minţit în declaraţii. Primarul comunei Dănesti, Emilian Rusu, a refuzat să răspundă acuzaţiilor venite din partea cetăţenilor.

„Va informez că am stat de vorba cu C.P. (ofiţer), în timpul când venise  la CAP să-şi ridice porumbul în acord global. Întrebându-l ce mai face, a spus că a venit să-şi ia porumbul pe care îl are de ridicat şi soţia că este îngrijitoare la ferma de pui şi zicea că cei de la CAP sunt nişte mincinoşi şi escroci“, informa primarul în urmă cu mulţi ani

Nota informativă a fost redactată în data de 03.02.1989 de către Emilian Rusu şi semnată cu numele „Popa Savu“. Aşa reiese din documentele prezentate de către localnicii din Dăneşti conducerii Prefecturii Gorj. Din acest motiv, un grup de 10 persoane, localnici ai comunei Dăneşti, au decis că primarul Emilian Rusu ar trebui demis. „Nu are voie să fie primar pentru că a fost informator al securiştilor. În urma sesizării făcute de noi la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii s-a confirmat faptul că acesta a colaborat cu securitatea. El a făcut recurs la Curtea de Apel Bucureşti şi la Înalta Curte de Casaţie susţinând că toate documentele unde este menţionat că el a fost informator al securităţii sunt false, recursul a fost respins astfel că e clar că nu are ce căuta la primărie pentru că este securist”, a spus unul dintre protestatari.

Protestul a durat foarte puţin întrucât reprezentanţii prefecturii au intervenit pentru a lămuri problema. „Am vorbit cu oamenii, le-am explicat că dacă a minţit primarul va răspunde în faţa legii dar nu ţine de noi asta. El a dat o declaraţie atunci când a candidat pentru funcţia de primar cum că nu a colaborat cu securitatea, este de competenţa poliţiei şi a procurorilor să verifice dacă minte sau nu”, a precizat Horaţiu Gorun, subprefectul judeţului Gorj.

Vizualizări: 164

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: