Locuitorii din Motru au de ales între a mânca şi a plăti căldura la UATAA

Preţul gigacaloriei plătit de motreni este cel mai mic din ţară, deşi a fost majorat cu 35 la sută, este declaraţia incredibilă a primarului Dorin Hanu. Locuitorii cred că este bătaie de joc, în condiţiile în care Motru stă pe un munte de cărbune. Oamenii se vor încălzi de acum cu stomacul gol pentru că nu-ţi permit şi mâncare şi căldură. Oricum, locuitorii au şi acum datorii de sute de milioane la UATAA şi vor mai acumula multe.

Majorarea gigacaloriei a trecut foarte repede de politicieni şi autorităţile locale, deşi este o situaţie cu care miile de motreni se izbesc de acum înainte. Consilierii PDL s-au opus acestei creşteri şi au venit şi cu argumente. „Preţul gigacaloriei solicitat la ANRE a fost depus fără să fie trecut prin consiliul local, ca şi acţionar al UATAA, fundamentarea a fost făcută evaziv. Au fost discuţii aprinse, dar aşa se calculează la Motru totul. Aici ar trebui să avem cea mai ieftină gigacalorie  din ţară, suntem la doi paşi de cărbune“, spune consilierul local PDL, Elena Vintilescu.

Hanu spune că e ieftin

Deşi preţul gigacaloriei creşte cu 35%, primarul Hanu spune că este cel mai mic din ţară. „Din punct de vedere al producerii energiei la Motru a scăzut preţul de fapt, de la 176 de lei la 160 de lei, anul trecut preţul de producţie al energiei termice era de 176 de lei şi acum a scăzut la 160. Preţul concret de livrare este 160 de lei, inclusiv TVA.  La preţul de 160 de lei gigacaloria la Motru este cea mai ieftină din ţară. În alte localităţi sunt preţuri extraordinar de mari de 300- 400 de lei. Avantajul nostru este că locuim pe cărbune şi SNLO ne-a dat un preţ de producţie avantajos“, a declarat Dorin Hanu, primarul municipiului Motru.

Localnicii municipiului spun însă altceva. Nu vor putea să facă faţă acestei creşteri. „Este o creştere mare, avem rate, probabil va trebui să nu mai mâncăm să putem plătii şi facturile. Este însă strigător la cer că un oraş care stă pe cărbune are preţul acesta“, spun localnicii.

CINE PRIMEŞTE SUBVENŢIE

40% dintre motreni îşi vor plăti facturile integral la căldură, iar 60% vor primi subvenţii de la stat şi consiliu local. Localnicii cu venituri între 615 lei şi 786, respectiv 1000 de lei, persoanele singure se încadrează în regulile pentru primirea subvenţiilor.

 PREŢ

Directorul Uzinei de Agent Termic şi Alimentare cu Apa (UATAA), Eugen Corcoaţă, anunţa la un moment dat că preţurile vor creşte din cauza noilor reguli de subvenţionare, dar spunea că  numai motrenii cu venituri mari vor plăti mai scump la căldură. Eugen Corcoaţă spunea că preţul va creşte cu aproximativ 50 de lei, de la 113 lei la 170 lei.

Vizualizări: 115

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: