Lucian Croitoru nu renunţă la ideea de a forma guvernul

Premierul desemnat de preşedintele Traian Băsescu nu renunţă la ideea de a forma viitorul guvern, chiar dacă nu a obţinut susţinerea necesară măcar de la unul din cele trei partide de opoziţie sau de la grupul minorităţilor naţionale. Croitoru nu se arată descurajat şi spune că va folosi toate cele zece zile pe care le are la dispoziţie pentru negocieri.

Premierul desemnat Lucian Croitoru a declarat marţi, după întâlnirea cu PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor, că, dacă se prelungeşte formarea Guvernului, lucrurile se complică în relaţia cu FMI şi că România are nevoie de 3,5 mld de euro care sunt greu de adunat într-o perioadă de criză politică. "Am încercat să-i conving, le-am explicat ceea ce am spus şi în conferinţa de presă, despre situaţia economică, despre cât de rapide sunt vitezele de ajustare pe pieţele financiare, despre dificultatea de a obţine bani la magnitudinea la care am spus, 3,5 miliarde echivalent euro, am explicat în detalii lucruri pe care nu le pot explica în faţa presei, dar domniile lor sunt decidenţi în această ţară. Cred că am transmis un mesaj, cred că în mare măsură a şi fost înţeles. Vom vedea în continuare", a dat detalii Croitoru despre întâlnirea cu liderii PSD, PNL, UDMR şi cu grupul minorităţilor.

Croitoru a calificat drept o "situaţie normală" faptul că instituţiile internaţionale nu discută cu un Guvern demis. "Este o situaţie normală, pentru că, atunci când doreşti să vorbeşti cu cineva, vrei să fii sigur că ce vorbeşti nu e pierdere de timp. Vor să vadă, e clar, FMI a şi spus, venim atunci când va fi Guvern format să vorbim. Nu pot să vorbesc în numele nimănui, dar cu cât se prelungeşte formarea Guvernului, cu atât lucrurile se complică şi ei nu vor veni până nu va fi format.(...) Am spus punctul meu de vedere, 3,5 miliarde de euro sunt greu de adunat, în principiu, într-o perioadă scurtă, sunt şi mai greu de adunat într-o perioadă de criză politică, deci eu m-am referit la toate cheltuielile statului, nu numai la un articol sau altul din el, deci rămân dificile oricum şi trebuie acţionat", a declarat Lucian Croitoru.

“Nu sunt un pion, sunt mai degrabă o soluţie”

Premierul desemnat a spus că nu doreşte să comenteze acum despre posibilitatea depunerii mandatului, dacă nu găseşte susţinere în Parlament, şi că nu-şi permite să spună în acest moment că va merge cu un Guvern doar al PDL. "V-am răspuns de multe ori, Constituţia mi-a dat 10 zile şi eu epuizez mai întâi soluţiile pe care le întrevăd, nu discut despre depunerea mandatului, eu discut despre epuizarea soluţiilor", a spus Croitoru.

El a precizat că le-a spus liderilor politici la întâlnire că nu este "un pion" al nimănui. "Sunt mai degrabă o soluţie, aşa mă văd, altfel nu aş avea încrederea să acţionez în acest sens", a argumentat premierul desemnat.

Vizualizări: 95

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: