Lucrările la Limba română recorectate. Rezultatele, afişate azi !

Profesorii de Limba română din Gorj care participă la Evaluarea Națională s-au întors ieri în centrele de evaluare pentru a recorecta lucrările celor peste 3000 de absolvenți de clasa a VIII-a. Bulibășeala de la examenul național care a cuprins toată țara a pornit de la o propoziție controversată pentru care baremul de notare s-a schimbat, barem care mai nou îi obligă pe mulți dintre profesori să accepte că o propoziție este și subiectivă și predicativă. Așa că vechiul barem, după care fuseseră evaluate inițial lucrările a fost abandonat, iar ieri de la ora 14.00 s-a trecut din nou la corectură. Munca depusă de corectori gorjeni este dublă, existând pericolul ca termenul de afișare al rezultatelor să fie depășit.

Totul a pornit de la un punct în care se cerea să fie numit tipul subordonatei din fraza ”Ceea ce mă jenează este dificultatea răsfoirii”, punctată după primul barem ca subiectivă. După lungi discuții și proteste la nivel național asupra acestei subordonate care fie era subiectivă, fie predicativă, s-a realizat un nou barem de notare, în care ambele variante au fost declarate corecte. Din acest motiv profesorii de limba română au fost mobilizați ieri și trimiși din nou în centrele de evaluare pentru a găsi acele teze ale elevilor în care era aleasă și noua variantă impusă. Dascălii sunt obligați practic să admită că o propoziție este și una și alta. Este pentru prima dată când un barem este modificat de la o zi la alta, numai pentru că au existat câțiva părinți nemulțumiți. În acest fel s-a împăcat și capra și varza și vor primi câte 60 de sutimi elevilor care au ales subiectiva și predicativa. Conducerea Ministerului Educației a ținut o videoconferință cu inspectorii din țară pe această temă.

Lucrările, desigilate

La nivelul județului Gorj profesorii din cele trei centre de evaluare terminaseră de corectat lucrările la limba română încă de miercuri, când în centre au fost primite tezele la matematică. Chiar de la finalizarea testărilor acest subiect a fost considerat unul ambiguu. ”Și în Gorj vor fi aplicate aceste măsuri și se va desfășura evaluarea la fel ca în toată țara. Toate lucrările fuseseră corectate. În interesul elevilor, pentru a nu fi discriminați, am procedat și noi ca în toată țara”, spune Ion Ișfan, inspectorul școlar general adjunct. Așa că lucrările au fost desigilate și s-a purces la recorectarea lor. Lucrările vor trebui ca după aplicarea noului barem să fie sigilate la loc, iar notele să fie introduse în aplicația electronică.

ÎNTÂRZIERE

Din această cauză există posibilitatea ca rezultatele să nu fie afișate la timp, adică până azi la ora 14.00, iar elevii să aștepte cu inima strânsă până la aflarea notelor și până la depunerea eventualelor contestații, existând posibilitatea ca totul să fie dat peste cap. Există și voci care spun că această bulibășeală va crea multe nemulțumiri în rândul părinților și elevilor.

Vizualizări: 100

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: