Lucrările licitate de primării, pe spinarea Ministerului Educaţiei

Primăriile din judeţ, datoare la firmele de construcţii, aşteaptă o nouă tranşă de bani de la Guvern pentru plata lucrărilor efectuate la şcoli. Sunt situaţii în care Ministerul Educaţiei a plătit aproape în totalitate lucrările la şcoli, deşi primăriile erau cele responsabile de acest lucru, conform contractelor încheiate. Un nou ajutor, de 18 milioane lei noi va fi acordat şi în acest an, din bugetul Ministerului Educaţiei, pentru plata la nivel naţional a datoriilor înregistrate de unităţile de învăţământ preuniversitar de stat faţă de firmele de construcţii.

O situaţie din luna mai a Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj relevă faptul că datoriile primăriilor Târgu Jiu, Urdari şi Roşia de Amaradia către firmele de construcţii se ridicau la 2.446.748 lei. Din situaţie lipsesc campusurile de la Bârseşti şi Peştişani, unde lucrările care se ridică la câteva sute de miliarde lei vechi au fost sistate din lipsa banilor, care de fapt nici nu au fost vreodată prevăzuţi în bugetele primăriilor. „Contractul are o valoare de 12.868.705 lei. Până acum avem facturat 1.323.968 şi plătit peste 1.000.000, iar restul banilor urmează să îi virăm în perioada imediat următoare. Deocamdată au fost sistate lucrările”, spune Ramona Evulescu, purtător de cuvânt la Primăria Municipiului Târgu Jiu. Practic, primăriile din Târgu Jiu, Urdari sau Roşia de Amaradia au pornit licitaţiile fără a avea banii necesari.

Construcţii în stand-by

La Târgu Jiu, contractul pentru construirea Grădiniţei Nr.13 se ridică la 2.863.852 lei noi, asta însemnând aproape 30 de miliarde lei vechi. Construcţia realizată de firma SC Duelmis Prest SRL, ce aparţine omului de afaceri Dan Mischie, a început în anul 2007, iar la finele lunii mai a acestui an fusese executată în proporţie de 51%. Pentru plata lucrărilor Primăria Târgu Jiu a contribuit doar cu 198.435 lei, iar Guvernul cu 1.272.661 lei. În luna mai aceasta figura cu o restanţă de 1.392.753 lei. În comunele Urdari şi Roşia de Amaradia sau Peştişani, care nu au avut nici un leu prevăzut în buget atunci când au încheiat contractele cu constructorii şi care nici nu au acordat vreun ajutor financiar pentru reabilitarea unităţilor de învăţământ. Aşa că lucrările la Grădiniţa Fântânele din comuna Urdari, începută în anul 2008 aproape în proporţie de 100% în urma Hotărârilor de Guvern. Valoarea acesteia s-a ridicat la 997.000 lei şi mai figurează cu o restanţă de 70.000. De asemenea, Şcoala Primară Rugetu din Roşia de Amaradia, a cărei reabilitări a fost finalizată, mai are o datorie de 4.928 lei după ce prin HG a fost plătită suma de 30.000 lei. Tot în urma Hotărârilor de Guvern a fost aprobată şi suma de 200.000 lei pentru reabilitarea corpului B al Grupului Şcolar Industrial Roşia de Amaradia. În acest caz, valoarea contractului se ridică la suma de 1.100.000 lei.

ARIERATE

Şcolile din Gorj au datorii în valoare de 2.446.748 pentru lucrările la şcoli. Guvernul a acordat Ministerului Educaţiei 18 milioane de lei iar autorităţile din Gorj speră să primească banii necesari pentru plata datoriilor.

Vizualizări: 111

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: