Lumea de ieri vs. România de azi

Vă invit în anul 1512. Pariez că nu vi-l puteți imagina. Omenirea tocmai ieșise din negura Evului Mediu. În Evul Mediu a fost nasol. Creștinii omorau milioane de oameni în numele lui Dumnezeu, musulmanii la fel, la dracu, toți se omorau între ei pentru că așa le cerea același (?) Dumnezeu, femeile care știau mai mult de patru cuvinte erau arse pe rug pentru vrăjitorie și nu exista aer condiționat. În 1512, Moldova devenea oficial vasală a turcilor și locuitorii de pe teritoriul României de azi se preocupau mai mult de sabie decât de carte. Tot în 1512, doar că ceva mai la Vest, Nicolae ”Nic” Copernic își deschide Microsoft Word-ul și scrie o lucrare în care afirmă un lucru scandalos și inacceptabil chiar pentru elitele acelor vremuri: că Soarele se află în centrul sistemului solar și toate celelalte planete se rotesc în jurul lui. E drept, teoria mai fusese enunțată și ceva mai devreme, de un grec pe nume Aristarh, undeva pe la anul 300 înainte de Hristos. Nu v-am spus asta de la început pentru că nu am vrut să vă sperii, plus că nu știam exact ce făceau moldovenii în anul -300.

Și acum, pe repede înainte, ne întoarcem în 2015. Oamenii de știință sunt aproape de a reconstitui formarea Universului în laborator, act care se anunță la fel de spectaculos ca reconstituirile de violuri gerontofile de pe PRO TV. Înainte de Big Bang, Universul era un punct minuscul înconjurat de Nimic. Vă puteți imagina Nimicul? De la nimic s-a ajuns la nesfârșit, iar astrofizica a evoluat de la modelul heliocentric al lui Copernic la teoria relativității a lui Einstein, care susține că timpul este o mărime variabilă. Adică (pe foarte scurt, că n-avem timp) timpul nu trece la fel de repede peste tot în Univers, ci este puternic influențat de o serie de factori, din care cel mai semnificativ este gravitația. De altfel, într-o gaură neagră (cuvânt pe care sigur l-ați auzit în glumele lui Morar și Buzdugan), forța gravitațională e atât de mare încât timpul se oprește sau, dacă vreți, nu există. Mișto, nu? Pe lângă descoperirile astea macro, știința lucrează bine-mersi și la nivel micro, mult mai important pentru viața de zi cu zi: suntem pe cale să descoperim leacul pentru diabet și Alzheimer, iar cancerului îi vom da și ăluia de cap, până la urmă. De tehnologie ce să mai vorbim? Am depășit deja majoritatea SF-urilor în domeniu.

În același an 2015 (conform unui studiu al Facultății de Sociologie de la Universitatea București) 42% dintre români cred că Soarele se învârtește în jurul Pămîntului. Un procent aproape egal (40%) crede în horoscop și în numere norocoase. În fine, 80% dintre români nu cred în teoria evoluționistă, care, apropo, în școlile din România nici măcar nu se studiază. Mă întreb tot mai serios dacă nu cumva Mădălina Manole a aflat aceste date înaintea noastră. La Furadane, băieți, că nu mai există nici o speranță!

Vizualizări: 163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: