LUPTĂ: Cine va negocia Contractul de muncă din CE Oltenia

Federaţia Naţională Mine Energie a transmis ieri că are acordul a altor două organizaţii semnatare a contractului colectiv de muncă, Federaţia Univers şi Federaţia Petrom,  pentru începerea negocierilor cu administraţia CE Oltenia. În replică, Ion Ruşeţ spune că el are dreptul să negocieze, pe motiv că are majoritatea salariaţilor în sindicatul care urmează să fie înfiinţat. Ruşeţ a mai spus că astăzi va depune o notificare la CE Oltenia pentru a anunţa că există un sindicat majoritar, ce va fi înregistrat legal în 30 de zile. „Nici un sindicat majoritar nu va putea fi înfiinţat legal mai devreme de câteva luni, cred că ei urmăresc de fapt să blocheze negocierile, dar nu le va merge”, a spus Marin Condescu.

FNME, Federaţia Univers şi Federaţia Petrom au cerut în scris convocarea comisiei de negociere a actului adiţional la CCM, însă administraţia nu a exprimat un punct de vedere în acest sens. Surse susţin că şefii CE Oltenia aşteaptă constituirea de către Ion Ruşeţ a altui sindicat, cu care să negocieze. Ruşeţ susţine că are majoritate şi ar trebui să fie el cel care negociază, chiar dacă noul sindicat este în fază de intenţie.

Ruşeţ a mai dat de înţeles că fie va negocia un act adiţional la actualul contract, fie Sindicatul Mine Energie Oltenia va negocia un nou Contract Colectiv Muncă. „Nu există acest pericol (n.red.- ca actul adiţional să nu fie negociat de Sindicatul Mine Energie Oltenia). Legea prevede chiar negocierea unui acord. Cred că administraţia va fi deschisă negocierii cu o organizaţie reprezentativă. Eu nu cred că cineva din administraţie îşi poate permite să ignore o organizaţie care reprezintă peste jumătate din salariaţi pe care-i are unitatea. Aşa că, fiţi siguri, există prevederi legale, inclusiv prevederea acordului suplimentar la contractul colectiv de muncă, care va fi negociat de această organizaţie“, a explicat Ruşeţ, acesta precizând că se poate ajunge chiar la negocierea unui alt contract.

Marin Condescu susţine însă că actualul CCM, negociat anul trecut, poate fi renegociat doar de cele patru federaţii semnatare, mai ales că până la înfiinţarea noilor sindicate vor mai trece câteva luni. „Sunt două grupuri de iniţiativă. Cel condus de Dumitru Pârvulescu de la Peşteana va înfiinţa Sindicatul Tudor Vladimirescu, care va fi majoritar în CE Oltenia. Dar procedurile sunt de durată, iar negocierile cu administraţia trebuie să înceapă în câteva zile, în caz contrar vom trece la acţiuni sindicale”, avertizează Condescu.

FNME promite sporuri, Ruşeţ sinceritate

Într-un comunicat remis aseară de FNME, se arată că la negocierile cu administraţia Federaţia va cere acordarea sau uniformizarea, după caz, a sporurilor de pericol, de carieră şi de fidelitate, uniformizarea salarizării pentru locul de muncă şi va acordarea drepturilor să nu mai fie condiţionată de indicatorii de performanţă. FNME va cere  investiţii la locul de muncă, dar mai ales creşterea salariilor cu 15%.

Liderul de la Federaţia Univers, Constantin Creţan, va cere pentru cei aproape 500 de membri salarii mai mari cu 15%.

Coordonatorul sindicatului în devenire, Ion Ruşeţ, spune că nu va face trocuri cu administraţia, dar nu avansează promisiuni concrete, deşi vrea să negocieze. „Fiţi siguri că nu negociem pentru noi pentru liderii, ci pentru lucrători, va fi o negociere corectă şi cinstită. Nu vom veni la nici un troc de interes personal sau de grup, vom face o negociere în interesul lucrătorilor“. Acesta a dat asigurări că nu există nicio înţelegere cu directorul general al companiei, Laurenţiu Ciurel. „Să eliminăm speculaţiile, nu există nici un acord în spatele uşilor închise, nu există nici un acord secret. Acesta este sindicatul nostru“. 

COMISIE

Comisia de negociere a FNME va fi condusă de Marin Golea, alături de Gheorghe Etăgan, Constantin Mitrescu, Cristian Lazăr, Ioan Feurdean, Marius Ursu, Constantin Pescaru, Ilie Păunescu, Petre Bejenaru, Matei Stamatoiu.

EVACUARE

Liderii FNME au declarat că după ce au trimis la CE Oltenia notificarea privind începerea negocierilor la contract, administraţia a trimis o hârtie prin care îi înştiinţează că trebuie să plece din sediul din centru.

PROTESTE

Sindicaliştii din Federaţia Naţională Mine Energie au atras atenţia administraţiei să nu tragă de timp şi să înceapă negocierile. În caz contrar, sindicaliştii ameninţă cu proteste. Consiliul de Coordonare al FNME din 11 ianuarie şi-a dat acordul pentru pichetarea timp de şapte zile a sediilor companiilor care refuză începerea negocierilor.

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: