Luptă pentru o investiţie de un miliard de euro la Termocentrala Turceni

O investiţie de un miliard de euro este disputată de şase ţări, printre care şi România. Este vorba de accesarea unor fonduri europene substanţiale în vederea realizării unui proiect demonstrativ pentru captarea şi stocarea dioxidului de carbon, în lupta pentru finanţare fiind 11 proiecte de investiţii din România, Marea Britanie (5 proiecte), Olanda, Polonia, Franţa şi Italia. Dacă va câştiga România, proiectul va fi aplicat la termocentrala din Turceni.

Proiectul cu care România participă la această com­petiţie europeană este denumit Getica CCS şi presupune ca dioxidul de carbon, care în mod normal este eliberat în atmosferă de termocentrala Turceni să fie captat în anumite instalaţii, transportat prin reţelele Transgaz şi îngropat la mari adâncimi.

În total, valoarea proiectului s-ar ridica la un miliard de euro, jumătate din această sumă urmând să fie reprezentată de o finanţare europeană. "Veştile sunt foarte bune, pentru că am depăşit cu bine evaluarea tehnică şi financiară realizată de către Banca Europeană de Investiţii. Rămânem în competiţia europeană, dar suntem într-o perioadă în care trebuie reconfirmată susţinerea la nivel de guvern. Dacă reuşim acest lucru până la sfârşitul acestei luni, avem un mare avantaj, mai ales că suntem singurul proiect din această regiune", a declarat Carmencita Constantin, directorul diviziei de energie şi mediu din cadrul ISPE - Institutul pentru Studii şi Proiectări Energetice. (M.M.)

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: