Luptă pentru premiul cel mare la Festivalul “Maria Lătăreţu”

Diana Istudor cântă cântecele Mariei Lătăreţu de la vârsta de 8 ani. După ce a trecut de preselecţie, tânăra îşi doreşte să se numere printre laureaţii festivalului din acest an. Diana se mândreşte cu o colecţie de costume populare vechi de peste o sută de ani. Costumul pe care intenţionează să îl poarte în ziua concursul are peste 150 de ani.

Diana Istudor are 18 ani şi este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Comercial “Virgil Madgearu”. De la vârsta de 8 ani cântă muzică populară. Talentul i-a fost descoperit de către mama sa, după ce fata îşi petrecea ore în şir interpretând atât cântece gorjeneşti, cât şi bănăţene. “Cânta cocoţată peste tot, imaginându-şi că este pe scenă. La vârsta de 8 ani am hotărât să mergem la Şcoala Populară de Artă pentru a da o probă. Pentru prima dată a cântat acompaniată, iar profesorii au fost impresionaţi”, a declarat Laura Istudor.

Doi ani mai târziu, Diana a câştigat locul I la Festivalul Internaţional de Muzică Populară de la Hunedoara. Succesele ei au continuat, tânăra obţinând mai multe premii la concursurile la care a participat. În acest an s-a înscris pentru prima dată la Festivalul “Maria Lătăreţu”. După ce a trecut preselecţia, organizată săptămâna trecută, Diana Istudor îşi doreşte să se numere printre laureaţi. “Am pregătit pentru acest festival o doină din repertoriul Mariei Lătăreţu, “Şi băgai cu cucu-n plug”, precum şi o sârbă, din repertoriul Mariei Apostol, “De dorul gorjenilor”. Am exersat foarte mult şi mă bucur că am trecut preselecţia, ţinând cont că este pentru prima dată când particip la acest concurs. A fost o preselecţie foarte riguroasă, iar din 13-14 concurente am rămas mai puţin de jumătate”, a declarat Diana Istudor.

Are zeci de costume populare autentice

Diana Istudor are o colecţie formată din peste 50 de costume populare, marame şi alte obiecte de vestimentaţie. Foarte multe dintre acestea au fost purtate de către mirese în urmă mulţi ani. De curând a primit de la bătrânele satului Isvarna un costum care datează de peste 150 de ani. “Este cel vechi costum din colecţia mea şi sper să-l pot scoate la lumină pentru a-l purta în ziua festivalului. Are peste 150 de ani şi a fost păstrat învelit în prosoape. Îmi plac foarte mult costumele tradiţionale autentice şi nu sunt adepta celor cumpărate din comerţ, deoarece acestea sunt făcături”, a mai precizat Diana Istudor.

Vizualizări: 173

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: