Magnatul Nicu Sarcină, în război cu avocaţii Şova

Avocaţii Casei Şova vor reprezenta în instanţă Grupul Lafarge în procesul intentat firmei SC Succes Nic Com SRL şi Primăriei Runcu. SC Cariere Plus SRL Bucureşti, membră a Grupului Lafarge, a contestat modul în care a fost  atribuită Cariera de calcar Suseni lui Nicu Sarcină. Procesul în care se vor confrunta cu avocaţii Casei Şova nu-i sperie nici pe Sarcină, nici pe primarul Adi Câmpeanu. Ba mai mult, reprezentanţii firmei Succes vor cere daune întrucât nu îşi pot desfăşura activitatea în zonă, în ciuda faptului că s-au plătit 4,6 miliarde de lei vechi chirie pentru suprafaţa de 47,5 ha din perimetrul carierei.

SC Cariere Plus SRL Bucureşti, membră a Grupului Lafarge, a contestat în instanţă modul în care a fost atribuită Cariera de calcar Suseni firmei SC Succes Nic Com SRL de către Primăria Runcu. În acelaşi proces este implicată şi Prefectura Gorj întrucât instituţia i-a cerut lui Adi Câmpeanu, primarul comunei Runcu, să anuleze actele şi contractul de închiriere pe motivul că suprafaţa de teren aferentă carierei aparţine domeniului public. În timp ce firma Succes şi Primăria Runcu îşi realizează întâmpinările, pentru procesul ce va avea loc pe data de 30 septembrie cu proprii jurişti, Grupul Lafarge a apelat la avocaţii Casei Şova pentru a-i reprezenta în instanţă. “Ne-au fost comunicate de către instanţă întâmpinările depuse de părţi urmând ca pe data de 30 septembrie să ne prezentăm şi noi punctul de vedere. Dacă firma Succes şi Primăria Runcu vor fi reprezentate la proces de către proprii jurişti, Grupul Lafarge a angajat Casa Şova să le apere drepturile”, a declarat Liviu Diaconescu, şeful Serviciului Verificarea Legalităţii Actelor din cadrul Instituţiei Prefectului.

Sarcină va cere daune

Prezenţa specialiştilor la Târgu Jiu nu reprezintă motiv de îngrijorare nici pentru Adi Câmpeanu, nici pentru Nicu Sarcină. “Am avut deja o întâlnire cu reprezentanţii Casei Şova care au venit la primărie şi mi-au cerut un exemplar al documentelor de licitaţie. Prezenţa acestora nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru noi. Totul s-a făcut în mod transparent. S-a ţinut o licitaţie cu strigare. Lafarge nu a avut nici o obiecţie. S-a prezentat la procedura de achiziţie, au parcurs doi paşi de ofertare, iar apoi s-au retras. Dacă aveau vreo neclaritate nu se înscriau la licitaţie sau contestau procedura de organizare a acesteia înainte de a participa”, a declarat Adi Câmpeanu, primarul comunei Runcu.

La rândul său, Nicu Sarcină spune că va cere daune primăriei şi Grupului Lafarge. “Nu vom apleca la avocaţi cunoscuţi. S-a ţinut o licitaţie, iar orice judecător va conştientiza faptul că această contestare a procedurii de licitaţie trebuia făcută înainte de a participa. Acest proces este o tărăgănare prin care Lafarge vrea să tragă de timp. Societatea are acest interes întrucât ei exploatează în continuare. Noi nu puteam face acest lucru cât timp procesul este pe rol. Am câştigat licitaţia şi trebuia să exploatăm de acum trei luni de când am plătit chiria la primărie. Din cauză că nu avem posibilitatea de a ne desfăşura activitatea vom cere daune atât la primărie, întrucât nu ne-a predat terenul liber de sarcini la plata chiriei de 4,6 miliarde de lei vechi, cât şi Grupului Lafarge”, a declarat Nicu Sarcină.

AVOCAŢI

Avocaţii de la Casa Şova au ajuns celebri, nu după ce au rezolvat vreun caz celebru, ci după banii pe care i-au încasat de la complexurile din Gorj. Vedeta Casei Şova, pe lângă senatorul PSD Dan Şova, a fost şi deputatul de Gorj Victor Ponta, care a fost senior partener la firmă, deşi nu a recunoscut vreodată. Un control ANAF a scos în evidenţă un prejudiciu de 1, 6 milioane de euro. Un avocat de la Şova primea 150 de lei pe oră. Unii au lucrat şi 25 de ore pe zi.

LICITAŢIE

Suprafaţa de 47, 5 hectare din totalul carierei de circa 80 hectare a fost licitată atât de SC Cariere Plus SRL Bucureşti, dar şi de SC Succes. “Suprafaţa de 47,5 hectare a fost inclusă în domeniul privat, printr-o hotărâre judecătorească şi scoasă la licitaţie. Firma Succes a câştigat licitaţia şi a plătit aproximativ 5 miliarde de lei vechi, chirie pentru tot anul. Lafarge a exploatat calcarul şi nu a plătit niciodată vreun leu la primărie”, a declarat Adi Câmpeanu.

Vizualizări: 213

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: