Mai puține clase teoretice, mai multe profesionale. Profesori îngrijorați

Șapte licee, în general dintre cele tehnologice, de pe raza județului Gorj vor pierde câte o clasă din învățământul teoretic în anul școlar 2019-2020. În schimb, vor fi înființate clase de școală profesională. Profesorii de limba română, de limbi străine și de alte materii sunt îngrijorați că își vor pierde locurile de muncă, dar Inspectoratul Școlar Județean dă asigurări că nu va rămâne nimeni pe dinafară.

Colegiul ”Gheorghe Tătărescu” din Rovinari, Colegiul Tehnic Mătăsari, Colegiul Tehnic nr.2, Liceul cu Program Sportiv (LPS) Târgu Jiu, Liceul Tehnologic Bîlteni, Liceul Tehnologic Țicleni și Liceul Tehnologic Turceni vor pierde câte o clasă de profil teoretic în viitorul an școlar, în locul acestora luând naștere noi clase de școală profesională.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Gorj spun că la luarea unor astfel de decizii s-au luat în considerare mai multe aspecte. ”Motivațiile ar fi orientarea învățământului românesc spre un învățământ tehnologic, 40% rămânând învățământul teoretic, încurajarea învățământului profesional și media de promovare a examenelor naționale, a Bacalaureatului, în ultimii ani”, a declarat inspectorul școlar Georgeta Popescu.

În prezent, în liceele din Gorj funcționează 28 de clase de școală profesională. În anul școalar 2019-2020 vor fi 42 de clase. Aceasta este propunerea pe care o va înainta ISJ Gorj ministerului de resort, spre aprobare.

Conducerea ISJ Gorj spune că niciun dascăl care în prezent predă la clasele cu profil teoretic nu va rămâne fără serviciu, dar și că nu sunt necesare investiții pentru înființarea de ateliere, pentru că elevii de la profesională vor face practică la agenții economici. ”Avem de la minister un document care ne spune să alocăm, ca plan de școlarizare, la clasa a IX-a, 35% minimum învățământ profesional. Profesorii primesc locuri în altă parte, se completează, nu pleacă niciun titular din învățământ. Până la urmă, și la profesională sunt ore de română, de matematică, istorie, geografie, au același plan cadru ca liceul”, a comentat Ion Ișfan, inspectorul general al ISJ Gorj.

Reprezentanții învățământului gorjean spun că elevii care finalizează o școală profesională și vor să urmeze și liceul se vor putea înscrie în clasa a XI-a la liceu. Proiectul planului de școlarizare va fi prezentat marți, 22 ianuarie, la Ministerul Educației. ”Eu am niște doleanțe de pe la unii, o să le transmit și la minister, marți, când mă duc. Dacă ministerul îmi dă voie, n-am nimic împotrivă, dar nu pot să încalc ordinele de ministru”, a explicat Ion Ișfan.

Vizualizări: 4,163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: