Mai puţine pensii de invaliditate în Gorj

Numărul dosarelor privind pensiile de invaliditate a scăzut cu aproximativ 30% faţă de anul trecut din cauza criteriilor mai aspre din lege. Ba mai mult, aproape un sfert din persoanele propuse pentru a fi pensionate pe caz de boală au fost respinse de comisiile medicale.

Criteriile mai stricte de acordare a dus la reducerea numărului de pensii de invaliditate acordate în Gorj. “În perioada 01 ianuarie-31 august 2012 au fost înscrise la pensie de invaliditate un număr de 564 persoane reprezentând o scădere de 152 de cazuri faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Nu trebuie ignorat faptul că, în perioada menţionată, au fost propuse pentru a primi pensie de invaliditate 564 de persoane, însă 144 au primit răspuns nefavorabil”, a declarat Rodica Ghimiş, directorul Casei Judeţene de Pensii Gorj.

Tot în primele opt luni ale anului în curs, au fost revizuiţi un număr de 7210 pensionari de invaliditate din care 24 au fost depensionaţi, la 40 li s-a ameliorat boala, iar 62 au fost încadraţi într-un alt grad de invaliditate din cauză că li s-a agravat starea de sănătate. Potrivit unei situaţii prezentate de către conducerea Casei Judeţene de Pensii Gorj, cei mai mulţi pensionari de invaliditate sunt bolnavii de cancer. “Pe grupe nesologice situaţia stăm în felul următor: neoplasme- 20,23% ; boli neurologice- 19,76%; boli cardiovasculare- 15%; boli psihice- 10,23 %; boli interne- 10,23 %; boli osteoarticulare- 9,71% şi TBC- 2,85%”, a mai precizat Rodica Ghimiş. Pentru toţi bolnavii expertizaţi s-au elaborat planuri individuale de recuperare.

Vizualizări: 117

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: