Maioreanu a pierdut şefia ANRM

Secretarul executiv al PSD Gorj, Andrei Maioreanu, a pierdut postul de director general al Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale. Premierul Emil Boc a numit o altă persoană în funcţia respectivă, Gelu Agafiei Mărăcineanu fiind noul director al agenţiei amintite. Social-democratul gorjean spune că nu e prea supărat, colegi de-ai lui de partid susţinând că acesta ar aspira acum la o funcţie mare de tot în minerit sau energie.

Andrei Maioreanu a rămas fără şefia ANRM după ce Gelu Agafiei Mărăcineanu a fost promovat pe postul respectiv. Acesta i-a luat locul liberalului Bogdan Găbudeanu, care era în funcţie de la sfârşitul anului 2006. Găbudeanu a fost schimbat de Boc în urma izbucnirii unui scandal generat de faptul că Agenţia Naţională de Resurse Minerale a atribuit unei firme străine drepturile de a explora şi împărţit resursele de petrol şi gaze din zona Insulei Şerpilor. Primul-ministru Emil Boc a dispus demararea procedurilor legale în vederea declasificării anexei la Hotărârea Guvernului 1446 din 12 noiembrie 2008 privind aprobarea Actului adiţional nr. 11 la Contractul de explorare şi împărţire a producţiei pentru perimetrele XIII Pelican şi XV Midia. De asemenea, şeful Executivului a sesizat Departamentul de Control al Primului-ministru în vederea elucidării condiţiilor în care a fost atribuit contractul de concesionare încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi Sterling Resources Ltd.

Petrolul de lângă Insula Şerpilor

Scandalul a izbucnit după ce Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a recunoscut, marţi, jurisdicţia şi drepturile suverane ale României pentru o suprafaţă de platou continental şi zonă economică exclusivă de 9.700 de kmp, adică 79,34% din zona în dispută cu Ucraina, ceea ce implică 70 de miliarde de metri cubi de gaze şi 12 milioane de tone de petrol. Decizia Curţii a deschis discuţia despre exploatarea zăcămintelor de hidrocarburi, în acest context, revenind în atenţia presei o hotărâre a Guvernului Tăriceanu, de la sfârşitul mandatului, care face referire la concesiunea unor perimetre din Marea Neagră către firma Sterling Resources. Senatorul Toni Greblă, preşedinte al Comisiei Juridice, a avut o intervenţie publică pe teme secretizării anexei la hotărârea de guvern, acesta propunând un act normativ prin care Guvernelor să li se interzică în ultimele trei luni de mandat să mai ia decizii majore, ci doar să administreze treburile curente ale ţării. Parlamentarul gorjean spune că este inacceptabil ca un document astfel de important să fie secretizat, mai ales că o asemenea anexă a îmbogăţit brusc o firmă privată.

Maioreanu zice că ştia

În tot acest context, la nivel de judeţ putem discuta şi despre pălăria prea mare la care dorea secretarul executiv al PSD Gorj să ajungă prin promovarea la Bucureşti. Maioreanu a anunţat cu circa o lună în urmă că a trecut cu brio de interviurile pe care le-a avut de susţinut în cadrul partidului şi că, în consecinţă, va fi promovat director general la Agenţia Naţională de Resurse Minerale. Acesta afirmă acum că numirea lui Gelu Agafiei Mărăcineanu în locul său nu îl surprinde foarte mult. Secretarul executiv al PSD Gorj declară că a avut discuţii în partid şi a obţinut promisiunea că va fi numit într-o altă funcţie de conducere, motiv pentru care spune că nu este supărat pentru că a ratat şefia ANRM. „Noul director general îmi este coleg, îl cunosc, normal, nu e nicio problemă. Când am fost atunci a partid la Bucureşti eu am fost pe primul loc, apoi el, Hunedoara, şi apoi Caraşul. Postul a revenit însă, în cele din urmă, la Hunedoara, deşi iniţial era al organizaţiei de la Gorj. Aştept şi eu acum să văd ce se va întâmpla pentru că mai am şi alte variante şi promisiuni, unele chiar mai bune decât aceasta. Oricum ştiam de această mutare de vreo săptămână, când am fost la Bucureşti la o întâlnire cu conducerea partidului şi alţi lideri şi am aflat aceste informaţii”, spunea aseară Maioreanu.

Surse din PSD Gorj susţine că Maioreanu ar viza un post cât mai înalt din conducerea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia. Acesta este şi acum angajat al SNLO, fiind director la Rovinari la o subunitate de valorificare a activelor. Secretarul executiv al PSD Gorj s-a făcut remarcat în ultimii ani prin criticile constante aduse directorilor PDL din minerit şi energie, tonul acestuia nemaifiind la fel de vehement atunci când unităţile miniere sau energetice au fost conduse de directori liberali.

Vizualizări: 102

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: