Mâncare de urzici cu orez

Urzica este prima plantă a primăverii din care se pot prepara numeroase feluri de mâncare, de la ciorbe sau piureuri, la mâncare cu carne. Urzicile sunt apreciate și pentru compoziția bogată de nutrienți şi gustul lor deosebit.

Din urzici se pot prepara în post salate, supe, infuzii, smoothie-uri pline cu vitamine pentru micul dejun sau diverse mâncăruri cu usturoi, hrean sau orez.  În Postul Mare urzica este considerată plantă sacră şi se recomandă să se consume în ziua Dochiei, în săptămâna Patimilor şi în Sâmbăta Paştelui. Pentru gătit, se recoltează partea aeriană a plantelor tinere, imediat după răsărire.

Ingrediente: 2,000 kg de urzici; 0,100 kg de orez; 0,050 kg de făină; 0,075 l de ulei; 0,075 kg de ceapă; 0,025 kg de usturoi; 0,005 kg de boia de ardei; 0,005 kg de piper şi 0,010 kg de sare.

Mod de preparare: Curățați urzicile, având grijă să scoateți eventualele fire de iarbă, paie sau cine știe ce mai poate fi găsit printre ele. Urzicile curățate vor fi spălate în mai multe ape. Apoi se opăresc în apă clocotită cu sare, timp de  8-10 minute, după care se răcesc, se storc și se toacă mărunt.

Separat, se călesc într-o cratiță încăpătoare în ulei ceapa curățată și tăiată fideluță şi făina. Odată ce s-a rumenit ceapa, se adaugă urzicile și orezul fiert separat. Se sting cu zeamă de urzici și se mai lasă să fiarbă la foc mic 10-12 minute.

Amestecați din când în când să nu se lipească orezul. În final, se adaugă usturoiul curățat și tăiat, ingredientul secret al bunicilor, împreună cu sarea, piperul și boiaua de ardei.

Vizualizări: 1,411

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: