Mâncarea de tip fast-food creează dependenţă

Rezultatul unor studii realizate în Statele Unite arată că o alimentaţie care se compune în mod esenţial din hamburgeri, cartofi prăjiţi, băuturi gazoase şi zaharate şi cofetărie industrială duce la alterarea metabolismului şi predispune consumatorii la un comportament antisocial. Gogoşile, costiţa, cârnaţii ieftini şi prăjiturile cu ciocolată, consumate regulat, pot deveni un substitut al fericirii şi, în timp, devenim dependenţi de ele, relevă studiile.

Banalele aripioare picante, pizza, sosurile, carnea şi brânzeturile, însoţite de cartofii prăjiţi, să aibă acelaşi efect asupra organismului ca un praf inhalat? Răspunsul specialiştilor este categoric afirmativ. Aceasta este concluzia unei serii de studii realizate de institutele de nutriţie din Statele Unite. Experimentele s-au făcut pe cobai, cărora timp de un an li s-a inclus în dietă câte o masă zilnică bogată în grăsimi şi zaharuri asemănătoare unei mese la fast-food. După această perioadă, li s-a sistat brusc sursa de grăsimi şi zaharuri, şoarecii fiind supuşi unei alimentaţii sănătoase. Din acel moment, cobaii au intrat într-o stare de anxietate, tremurând din tot corpul şi au devenit extrem de violenţi. Simptomele şoriceilor au fost similare celor ale dependenţilor de nicotină, morfină sau heroină.

Viizitele la fast-food, kilograme în plus

Cercetătorii au şi o explicaţie - consumul regulat de mâncare junk-food produce în creier aşa-numitele substanţe chimice ale plăcerii, care creează dependenţă. Hidraţii de carbon simpli sau zaharurile simple (procesate industrial), pe care le conţin snackurile, au un efect energizant imediat, deoarece sunt rapid transformate în glucide, ulterior în calorii. După consum, se instalează moleşeala, adică efectul contrar celui scontat. Aşadar, susţin specialiştii în nutriţie, substanţele conţinute în mâncarea dulce, sărată şi grasă de la fast-fooduri ne fac să mâncăm de şase ori mai mult decât e necesarul real al organismului. Mai mult, acest tip de hrană conţine cantitatea de calorii şi nutrienţi suficientă pentru întreaga zi, dar nimeni nu se rezumă la o singură masă pe zi. Concluzia? Cei care mănâncă de două ori pe săptămână produse junk-food iau mai mult în greutate decât cei care mănâncă o dată la două săptămâni.

Vizualizări: 109

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: