Manţog anunţă vremuri grele pentru prestatorii din minerit şi energie

Uzinele de reparaţii din Gorj trebuie să se reprofileze pe realizarea de investiţii dacă vor să supravieţuiască, a spus Ionel Manţog, directorul economic al CE Turceni. Manţog a explicat că la complexurile energetice Turceni şi Rovinari au crescut fondurile alocate realizării de investiţii noi şi au scăzut cele pentru cheltuieli materiale, trend care se va menţine şi în anii următori. „Prestatorii din judeţul nostru trebuie să aibă în vedere noua realitate şi să se adapteze din mers, pentru că altfel există riscul ca tot mai mulţi bani să se îndrepte spre firme din alte judeţe”, susţine Manţog.

Uzinele de reparaţii şi Gorj dar şi alte tipuri de prestatori de servicii pentru minerit şi energie au resimţit încă de anul trecut o reducere a activităţii. Atât complexurile energetice Turceni şi Rovinari, cât şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi-au redus bugetele de cheltuieli materiale. Unii pentru că au crescut investiţiile, alţii pentru că şi-au redus activitatea.

Ionel Manţog, directorul economic al CE Turceni, a explicat de ce s-a modificat structura bugetului la complexul energetic: „Motivaţia este destul de complexă, dar o să încerc să simplific. În primul rând, este vorba de faptul că avem de realizat investiţiile de modernizare şi de mediu impuse de normativele Uniunii Europene. Este vorba de foarte mulţi bani şi din păcate Gorjul nu are firme care să poată realiza integral astfel de investiţii. Sper însă ca uzinele de reparaţii din Gorj să reuşească să intre în relaţii comerciale cu cei care câştigă licitaţiile şi să realizeze măcar o parte din lucrări. Conducerile acestor uzine trebuie să înţeleagă că, dacă nu fac paşi dinspre reparaţii spre realizarea de investiţii, vor avea o mare problemă, pentru că bugetele noastre se modifică de la an la an în această direcţie”.

Manţog a explicat şi faptul că, pe măsură ce lucrările de investiţii din ultimii ani sunt recepţionate, creşte amortismentul, amortisment care se va regăsi tot în bugetul de investiţii. „În această perioadă apar şi noi cheltuieli de natură financiară, pentru că au expirat perioadele de graţie la unele credite şi apar cheltuieli cu dobânzi, cu comisioane de asigurare şi aşa mai departe. Ideea este că suntem constrânşi la anumite tipuri de cheltuieli şi vom fi obligaţi practic să reducem din cheltuielile materiale, proces care a început anul trecut şi va continua câţiva ani buni de aici înainte”, a mai explicat directorul economic al CE Turceni.

Oamenii de afaceri „se canibalizează” între ei

Ionel Manţog este de părere că politicienii din toate partidele ar trebui să sprijine firmele din Gorj pentru a le ajuta să se adapteze la noile condiţii. Acesta a lansat această problemă spre dezbatere vineri, în cadrul simpozionului organizat de Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, pe tema viitorului economic al judeţului în perspectiva anului 2030. „Oamenii de afaceri practică în judeţul Gorj canibalismul. În loc să stabilească o strategie de concurare a societăţilor din afara judeţului, se canibalizează între ei”, a fost una din părerile exprimate de Ionel Manţog.

Dincolo de acest aspect, Manţog a susţinut că „mineritul şi energia sunt singurele sectoare din Gorj care în ultimii ani au avut o strategie”, dar că „riscurile sunt în continuare majore”. Concret, Manţog a făcut referire la faptul că lucrările de modernizare şi de mediu sunt întârziate. „Ştim ce avem de făcut, dar nu sunt convins că vom reuşi să facem lucrurile astea la timp. S-a pierdut extraordinar de mult timp”, le-a spus Manţog participanţilor la simpozion.

Vizualizări: 117

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: