Marciuc: Să vedem ce putem, ce nu putem

Adrian Marciuc, prim-vicepreședinte al Federației Univers, care reprezintă mii de salariați din Complexul Energetic Oltenia, avertizează că negocierile pentru drepturile angajaților vor fi dure. Marciuc a spus că liderii celor patru federații vor lua calea Bucureștiului, dacă revendicările nu vor fi soluționate pe plan local. Marciuc a spus într-un interviu la Radio Infinit că noua taxă impusă de guvern companiei nu ar trebui să lase salariații fără drepturi.

Reporter: Guvernul a venit cu o nouă taxă de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie. Cum va afecta asta Complexul Energetic Oltenia și negocierile pentru creșterile salariale?

Adrian Marciuc: Taxa de 2% pe cifra de afaceri, care a venit acum, la sfârșitul anului, ne încurcă foarte mult. Cred că și bugetul de venituri și cheltuieli al CE Oltenia de aia nu a fost prezentat. Dar, trebuie să mergem mai departe, oamenii au așteptări de la noi, să vedem ce putem, ce nu putem. Oricum, administrația să nu creadă că nu vor fi niște negocieri foarte dure.

Rep.: Credeți că veți obține ceea ce v-ați propus?

A.M.: Vom aștepta ședința din data de 9 ianuarie, comisia mixtă administrație - sindicate, să ni se prezinte bugetul. Acolo se va vedea clar dacă sunt prinse acele vouchere de vacanță pe care le cere toată lumea, dacă fondul de salarii este suplimentat. Așteptăm această ședință. Până la urmă nu cred că această taxă va îngenunchea societatea Complexul Energetic Oltenia. Haideți să fim serioși. Societatea are un potențial foarte mare, cu problemele acestea cu certificatele de carbon să ne ajute guvernul. Ne-au ajutat cu câteva milioane când ne-au scutit de certificate verzi, dar până la urmă ne iau 20 (n.r. - milioane de euro) pe taxa de 2%.

Rep.: Ați căzut de acord cele patru federații asupra solicitărilor?

A.M.: Să știți că noi, cele patru federații, am avut deja o primă discuție între noi, așteptăm data de 9 ianuarie, vedem ce e acolo, în acel proiect de buget, după care vom lua calea Bucureștiului.

Rep.: Ce înseamnă asta?

A.M.: Vom sesiza toți board-urile federațiilor din care facem parte, le vom aduce la cunoștință confederațiilor, vom face o adresă comună toate cele patru federații către Ministerul Energiei, pentru ca domnul ministru să ne primească în regim de urgență. Și anul trecut am avut discuții la minister și până la urmă s-a rezolvat cât de cât binișor, după multe ore de negocieri.

A consemnat Mirela MOTREANU

Vizualizări: 2,869

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: