Weber, optimist: CEO nu va pierde autorizaţia de funcţionare

Deputatul Mihai Weber este optimist. Nu crede că anul 2019 va aduce probleme pentru Complexul Energetic Oltenia. Deputatul Victor Ponta atenţiona, la Târgu Jiu, că există riscul ca producătorul de energie să rămână fără autorizaţie de mediu din mai 2019, pentru că nu va putea cumpăra toate certificatele de dioxid de carbon de care are nevoie să poată funcţiona. Weber crede că se vor găsi bani pentru aceste cheltuieli, dar şi pentru o eventuală majorare de salarii.

Reporter: Se vorbeşte de pierderi de 200 de milioane de euro la CEO. Ce mai ştiţi dvs. despre această situaţie?

Mihai Weber: Eu ştiu că suma aceasta era necesară pentru a putea achiziţiona certificatele de carbon. Nu ştiu dacă asta e pierderea finală. Nu poţi să tragi o concluzie acum, pentru că nu e sfârşitul anului. Ştiu că este prognozată o pierdere. În momentul acesta, nu ştim cât este. Ştiu că se fac eforturi să fie găsite soluţii şi sprijin a avut Complexul Energetic Oltenia din partea noastră, a parlamentarilor. Am mers împreună cu domnul Doru Vişan la Ministerul Finanţelor şi la Justiţie, pentru că era actul normativ de la Roşiuţa să primească avizele necesare ca să ajungă pe masa Guvernului şi să fie dată hotărârea de Guvern în viitoarea şedinţă de Guvern. Există implicare şi dorinţă să se depăşească aceste momente grele. Problema este şi în atenţia primului ministru. S-a discutat şi în cadrul Parlamentului European, să găsim soluţii pentru achiziţionarea acestor certificate.

Rep.: Victor Ponta avertiza că CE Oltenia ar putea rămâne fără autorizaţie de mediu. Credeţi că ar fi posibil acest lucru?

M.W.: Sunt convins că nu va rămâne fără autorizaţie de mediu şi până pe 1 mai, anul viitor, se vor găsi soluţii nu numai pe termen scurt, ci şi pe termen lung. Dacă există această susţinere din partea tuturor, cred că va avea un viitor şi asta ne dorim cu toţii. S-a văzut foarte bine rolul energiei pe bază de cărbune ca pilon în Sistemul Energetic Naţional. În condiţiile actuale, este singura sursă care nu depinde de condiţiile meteo şi iată că, pe fondul unei rezerve scăzute de apă, este pilonul care generează energie în sistem. Consumul este crescut în această perioadă datorită temperaturilor reduse şi această entitate trebuie sprijinită.

Rep.: În aceste condiţii, va mai avea compania bani şi pentru o eventuală majorare de salarii, aşa cum cer minerii?

M.W.: Sunt normale solicitările celor care muncesc din greu pentru ca această unitate să funcţioneze şi, din acest punct de vedere, susţin acest demers. Sunt convins că şi cei care conduc această unitate cunosc situaţia şi au luat în calcul că este un element care trebuie acordat, motivaţia pentru cei care produc energia mult dorită de toată ţara.

 A consemnat Mirela MOTREANU

Vizualizări: 1,188

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: