Maria şi Dorel vor să îşi ajute colegii prin pictură

De ani buni îşi găsesc liniştea când pictează icoane pe lemn. Dorel şi Maria Stoica sunt fraţi şi colegi de clasă la Protecţia Mediului din cadrul Colegiului Tehnic „Gheorghe Magheru” din Târgu Jiu. Au învăţat să picteze pe lemn din clasa a VII-a, iar acum, în clasa a X-a, doresc să îşi ajute colegii nevoiaşi cu arta lor.

Deşi mama lor este plecată la muncă în străinătate, Dorel şi Maria Stoica, se gândesc cum să îşi ajute colegii prin intermediul picturii. Elevii sunt din Roşia de Amaradia, dar locuiesc în gazdă în Târgu Jiu. Cei doi fraţi legaţi de aceeaşi pasiune consideră că ar putea să realizeze o expoziţie cu vânzare, iar banii ce vor fi strânşi să ajungă la elevii cu adevărat nevoiaşi. „Ne-ar plăcea să pictăm cât mai multe icoane pe care să le putem vinde pentru a ajuta alţi copii care au nevoie de ajutor”, spune Maria. Tehnica folosită de Dorel şi Maria este învăţată de la o mătuşă. „Pentru realizarea picturilor trebuie respectate mai multe etape. În primul rând lemnul trebuie să fie finisat foarte bine, după care pe acesta se aplică un tifon. De obicei noi îl lipim cu aracet. Se chituieşte foarte bine şi se trece la imprimarea desenului”, spune Maria. O etapă mai dificilă, dar care se învaţă în timp, după cum explică cei doi este aplicarea culorilor. „Se vor aplica mai multe straturi de culori. În general se începe cu cele închise, care se deschid treptat. O atenţie deosebită se acordă contururilor, care nu trebuie depăşite”, explică Dorel Claudiu. Însă icoana nu este încă finalizată. „Pe margini punem foiţă de aur pentru a căpăta un aspect învechit. Totul este acoperit cu un strat de lac”, mai explică cei doi fraţi. În opinia elevilor, lucrările trebuie să fie umanizate, să degajeze căldură şi încredere.

Oamenii trebuie să protejeze mediul

Iar pentru că sunt înscrişi la secţia de Protecţia Mediului, Maria şi Dorel au luat parte la multe acţiuni de ecologizare. Deşi în acest fel au devenit folositori, au rămas însă cu un gust amar. „Oamenii ar trebui să polueze mai puţin şi să se gândească la consecinţele pe care le au acţiunile lor asupra mediului şi asupra generaţiilor viitoare. Natura ne oferă totul, oamenii trebuie să se schimbe!”, susţin cei doi fraţi.

Vizualizări: 168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: