Marile listări pe bursă din 2014. Cât costă acţiunile CE Oltenia

Trei mari companii energetice din România vor fi listate pe bursă anul acesta. Este vorba despre Hidroelectrica, Electrica şi Complexul Energetic Oltenia. Dintre acestea, CE Oltenia va obţine cea mai mică sumă, după cum spune şi directorul general al companiei, Laurenţiu Ciurel. Estimările pentru listările celorlalte două companii sunt 300-400 de milioane de euro pentru Hidroelectrica şi 300 de milioane pentru Electrica.

Anul 2014 este unul foarte important pentru compania din Gorj, înfiinţată în mai 2012. La CE Oltenia va fi privatizat un pachet minoritar de 15%, la Electrica pachetul majoritar, iar la Hidroelectrica 10%. Privatizarea Electrica este programată în mai – iunie, când s-ar putea obţine peste 300 de milioane de euro pe pachetul majoritar de acţiuni. Din Electrica SA fac parte filialele de distribuţie Transilvania Nord, Transilvania Sud şi Muntenia Nord, dar şi societatea de furnizare Electrica Furnizare SA. Electrica SA deţine şi societatea de servicii Electrica Serv.

Hidroelectrica este fără îndoială cel mai important IPO al anului 2014, valoarea tranzacţiei urmând să fie în intervalul 300 - 400 milioane euro. Listarea este programată în iunie şi se va vinde un pachet de 10%. Compania Hidroelectrica va selecta un nou intermediar pentru listarea la bursă, iar companiile interesate vor putea depune oferte până în 20 ianuarie 2014.

Puţini bani pentru CE Oltenia

Sumele prognozate de şefii companiei pentru acţiunile CE Oltenia au scăzut considerabil. Dacă iniţial se discuta de 150 de milioane, acum se discută chiar despre 50 de milioane de euro.

În nota de fundamentare redactată de Guvern pentru aprobarea privatizării a 15% din CE Oltenia, prin aport de capital, se specifică faptul că ţinta acestui proces este obţinerea de fonduri pentru retehnologizare, fiind dată suma de 150 de milioane de euro. Dar, CE Oltenia nu va obţine aceşti bani, după cum afirma anul trecut directorul general Laurenţiu Ciurel. 

Acum directorul Ciurel crede că se vor obţine în jur de 50 de milioane de euro: „Nu cred că putem obţine peste 100 de milioane de euro, dar cred că în jur de până în 50 de milioane de euro e fezabil să facem IPO la anul“, spunea Ciurel în 2013. El a mai spus că vor fi greu de obţinut sume mari pentru CEO deoarece anul acesta vor fi scoase la vânzare trei mari companii şi nu sunt atât de mulţi bani în piaţă.

PROFIT

Conducerea CE Oltenia a anunţat că, cel mai probabil, compania va încheia anul cu un profit de 200 de milioane de lei, dar doar jumătate din exploatare. La 10 luni, producţia a fost de 9,4 TW. Administraţia CE Oltenia a transmis că nu are restanţe la impozite, dar are creanţe de 750 de milioane de lei, pe care e greu de crezut că le va recupera.

PIERDERE

Măsura luată de Guvern, privind impunerea unei taxe pe construcţii speciale, ar putea afecta procesul de listare al companiilor. Cel puţin aceasta este opinia lui Remus Borza, fostul preşedinte al Consiliului de Supraveghere de la Hidroelectrica.

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: