Marius Iorga, prozatorul de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj

Marius Iorga este de profesie inginer şi lucrează în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj din 2005, unde se ocupă cu tot ceea ce înseamnă învestiţii şi achiziţii. Însă de ani de zile s-a impus în lumea literară gorjeană fiind un prozator apreciat, având la activ două cărţi editate. În prezent este vicepreşedintele Cenaclului literar „Columna”, poziţie din care se ocupă de apariţia Caietelor Columna.

Inginerul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj a făcut primii paşi în lumea literaturii în adolescenţă, când a compus primele poezii. „Am scris poezie începând din clasa a IX-a până în anul cinci de facultate. Atunci eram înscris în cenaclul Cristal, situat la Casa de Cultură a Sindicatelor. Însă tot ce am scris în acea perioadă a rămas în sertar şi nici nu cred că o să le public vreodată”, spune Marius Iorga. După ce pune punct poeziei, Marius Iorga se axează pe proză. Astfel, în anul 1999 editează prima carte de proză scurtă, intitulată „Pre-texte”, iar în 2004 editează romanul „Dublă spovedanie”. Deşi a fost tot timpul un iubitor de literatură, s-a îndreptat spre Facultatea de Mecanică, pe care a terminat-o la Timişoara, la Institutul Politehnic „Traian Vuia”. „Nu regret că am ales această facultate. Mi se pare că pentru un prozator pregătirea de inginer extrem de folositoare şi te ajută la structurarea romanului. Am fost bun la matematică şi fizică”, spune Marius Iorga. În nuvelele şi romanele sale accentul este pus pe trăirile interioare ale personajelor. „Este vorba despre relaţia dintre oameni, relaţia unui anumit personaj cu ceilalţi. Eu am o concepţie oarecum ciudată, aceea că prozatorul este un «parazit» al vieţii celor cu care intră în contact, fură de la ei”, mai menţionează Marius Iorga.

ROMAN

Pentru că nu vrea să se despartă de proză, deşi timpul dedicat acesteia nu este niciodată suficient, scriitorul de la IŞJ Gorj a început deja lucrul la al doilea roman, intitulat „Povestea celor trei scaune. O bună parte dintre cărţile sale pot fi consultate şi la Biblioteca Judeţeană „Christian Tell”.

EMOŢII

Marius Iorga este căsătorit, iar fiica sa doreşte să studieze la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Bucureşti. „Am foarte mari emoţii pentru ea, pentru că este foarte mare concurenţă şi pentru că va avea de susţinut un examen greu pentru a intra la această facultate”, precizează Marius Iorga. Aceasta şi-a depus dosarul şi la Academia de Studii Economice.

Vizualizări: 378

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: