Mărţişoarele lucrate manual, în topul preferinţelor gorjenilor

Comercianţii de mărţişoare au luat cu asalt centrul municipiului Târgu Jiu cu modele care mai de care mai exclusiviste. Fie că vorbim de mărţişoare tradiţionale, mărţişoare lucrate manual sau mărţişoare din aur şi argint, gorjenii nu se dau înapoi de la respectarea tradiţiei. Sanda Chisălca este printre puținele femei care se mai ocupă și astăzi de lucrarea manuală a mărțișoarelor. Modele ei sunt la mare căutare pentru că și prețurile sunt accesibile oricărui buzunar.

Mărţişoarele ”hand made”, sau lucrate manual cum sunt cunoscute la noi, sunt şi anul acesta în topul preferinţelor gorjenilor. Printre comercianţii ce au făcut astfel de mărţişoare se află şi o tânără care nu este la prima apariţie la acest târg. Se dedică acestui hobby de mai mulţi ani şi de fiecare dată modele ei sunt cele mai căutate. La cele 30 de modele pe care le are acum expuse, Sanda Chisălca a început să lucreze încă din luna ianuarie a acestui an, declarând că nu duce niciodată lipsă de inspiraţie. ”De pe data de 1 ianuarie în fiecare zi lucrez la ele. Culorile le combin aşa cum simt, am nevoie de imaginaţie şi din fericire nu duc lipsă de idei. Anul trecut am mers foarte mult pe modele unicat însă anul acesta am zis să fac mai multe de acelaşi fel pentru că asta cer oamenii”, a mărturisit Sanda Chisălca.

Preţuri

Tânăra foloseşte materiale greu de găsit în Târgu Jiu, motiv pentru care le comandă pe Internet. Este un hobby care îi aduce ceva bani însă nu atât de mult încât să răsplătească munca și migala pentru fiecare mărţişor în parte. ”Materialele le cumpăr de pe Internet, folosesc clei polimeric sau fimo. Este adevărat că manopera face mai mult ca materialul. Se vând dar nu poţi să le dai la preţuri foarte mari pentru că nu le cumpără”, a precizat Sanda Chisălca. Preţul unui mărţişor ”hand made” variază de la 1,5 lei la 7 lei.

Mărţişoare din aur de peste mări şi ţări

Gorjenii care vor să marcheze ziua Mărțișorului pot alege un simbol din aur sau argint foarte scump, adus tocmai din Turcia. Prețurile sunt și ele pe măsura gramajului. Astfel, dacă vorbim de o potcoavă de aur care aduce noroc, prețurile pot sări de 100 lei în timp ce un mărțișor, aproape invizibil, de argint nu depășește 2,5 lei. Vânzătoarele spun că aurul este turcesc și că nu de puține ori domnii se încumetă să aleagă un astfel de mărțișor.

Cumpărătorii au început deja să facă plinul de mărţişoare, fie pentru că au copii la şcoală fie pentru colegii de birou. ”Am ales să cumpăr mărţişoare lucrate manual pentru că sunt altfel, sunt colorate, vii. Am cumpărat mai multe pentru colegii mei de birou din Ploieşti, m-am gândit să-i surprind cu ceva deosebit”, a spus o cumpărătoare.

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: