Martorii nu greşesc

În sfârşit au început audierile în dosarul „Diaspora”. Cinci ore a răspuns la întrebările procurorului fostul ministru de Externe, Titus Corlăţean. Pe surse nu s-a dat ieri nimic din audieri, semn că este o declaraţie importantă pentru dosar. Ziariştii primesc de obicei doar chestiuni de culoare în timpul anchetei, nu informaţii care pot compromite dosarul.

Titus Corlăţean s-a limitat la a spune că a dat „toate detaliile solicitate”. Faptul că fostul ministru de Externe a dispărut de un an din viaţa publică îi face pe mulţi să creadă că ruptura de partid şi de guvern a însemnat că a ales să colaboreze cu anchetatorii. Corlăţean a fost ministru de Externe doar la primul tur al prezidenţialelor, când români din toată lumea s-au plâns că nu au putut să voteze. Au fost puţine secţii de votare în străinătate, iar acolo unde au fost, ba erau puţine cabine de vot, ba lipseau ştampilele, ba trebuiau completate multe hârtii. Guvernul a refuzat să rezolve problema între primul şi al doilea tur de scrutin, când Titus Corlăţean a demisionat. A fost numit ministru Teodor Meleşcanu, „colegul lui Ponta de la SIE”. Acesta a simulat o rezolvare a situaţiei, dar valul se pornise. Un milion de români de afară s-au mobilizat la vot şi au antrenat alte două milioane de români din ţară să voteze anti-Ponta. A urmat o victorie şoc a lui Klaus Iohannis, dar din păcate nici până azi parlamentul nu a adoptat o lege care să permită românilor din Diaspora să voteze în condiţii civilizate.

Principalul vinovat în dosarul „Diaspora” nu poate fi decât Victor Ponta. Acesta a fost şi candidat, şi organizator al alegerilor, aşa că a considerat de cuviinţă să folosească pârghiile statului pentru a fi avantajat. Nu i-a mers, pentru că a mers prea departe cu umilirea românilor din afara ţării. Întrebat cum vede chemarea lui Corlăţean la DNA, Ponta a spus „ca noi toţi, nu mai e o ştire asta”. Ca şi cum toţi am fi făcut nenorociri şi am avea dosare penale. Sau ca şi cum toţi nevinovaţii ca el ar putea avea. A completat apoi, spunând că Titus Corlăţean e martor şi că „martorii nu greşesc”. Semn că fostul ministru nu face greşeala să îşi ia vina asupra lui.

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: