Medic: A fost o provocare pentru noi acest an. Foarte greu!

Pandemia provocată de noul coronavirus a venit ca o provocare pentru toată populația, în special pentru cadrele medicale. Un medic din cadrul Spitalului din Târgu Cărbunești a vorbit despre acest lucru, considerând anul 2020 unul extrem de greu.

Cu toate că lupta este una extrem de grea, medicii spun că au și satisfacții atunci când pacienții pleacă pe picioarele lor din spital. Acest lucru îl spune și medicul Tatiana Neamțu, cardiolog în cadrul spitalului din Târgu Cărbunești.

Reporter: Sunteți medic cardiolog. A fost o provocare această pandemie care a venit în toată lumea?

Medic: Da, a fost. Prin meseria mea nu am avut competență de infecțioase și a trebuit să ne adaptăm situației. Am colaborat cu medici infecționiști din toată țara, Craiova, Târgu Jiu și Timișoara. Ne-au ajutat și ei. A fost o provocare.

Reporter: Cum a fost acest an pentru dumneavoastră? Ați mai avut timp de familie?

Medic: A fost un an foarte greu. Nu am avut concedii. Au avut de suferit familie, în special copilul. Au fost luni cu 10-12 gărzi. Au fost colegi care nu au putut să vină la serviciu, a trebuit să suplinim. Ne-a ajutat și faptul că au mai venit colege noi. A fost greu să facem față volumului de muncă.

Reporter: Cum faceți față oboselii?

Medic: Foarte greu, dar cu ajutorul echipei poți face față și să te mobilizezi și să treci peste oboseală. Mă refer la echipă și spun infirmieri, asistent, chiar și colegi. Să poți rezolva o formă gravă ai nevoie de colaborare multidisciplinară și într-un final poți să reușești.

Reporter: Pacienții vin și vă mulțumesc. Ce simțiți? Vă mobilizează?

Medic: Cu fiecare caz mai grav am trăit și noi drama pe pielea noastră. Mulțumirea este foarte mare, mai ales atunci când pacientul cu formă gravă pleacă acasă pe picioarele lui, chiar și cu sechele. Există satisfacție.

Reporter: Au fost momente în care ați simțit că ați dat tot ce s-a putut și că doar forța divină mai poate face ceva?

Medic: Da, au fost cazuri care au fost admise  cu forme ușoare, iar în 3-4 zile au ajuns în ATI. Simțeai la un moment dat că este pur și simplu milă divină și forță divină. Erau momente în care terapeutic erai depășit, cazurile mergeau foarte prost și nu știai la ce să te aștepți. Au fost pacienți cărora noi nu le-am dat șanse mari la supraviețuire, dar au plecat din spitale pe picioarele lor. A fost greu, dar au reușit.

Reporter: Cum vă încărcați bateriile după zile grele?

Medic: Greu de spus. Mă ajută mult și familia, mă încurajează. Este greu cu recuperarea fizică, psihică și emoțională. Găsești forțe noi și găsești soluții. Nu poți să dai înapoi. Pacienții au nevoie de noi și trebuie să îi ajutăm.

Vizualizări: 4,072

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: