Cum vede Manta alegerile de la Gorj

Fostul prefect de Gorj, Pantelimon Manta, a vorbit la Impact TV despre alegerile locale care se apropie. Acesta crede că primarii vor influența mult votul alegătorilor, că USR-PLUS va fi pe muchie în a face pragul electoral, dar și că Pro România este a treia forță politică din Gorj.

Rep. : În ce măsură mai pot primarii influența votul alegătorilor ?

Pantelimon Manta : Cu certitudine primarii vor trage și voturi. Cu certitudine, cam două-treimi din cei care votează primarul vor vota în linie, adică cei care votează primarul vor vota același partid și la Consiliul Local, și la Consiliul Județean, și la funcția de președinte al Consiliului Județean. Sunt patru buletine de vot, trebuie să știe oamenii : primar, Consiliu Local, președinte de Consiliu Județean și Consiliul Județean. Așadar, ca regulă, eu zic că undeva la 70% dintre cetățeni vor vota pe linie.

Rep. : Înseamnă că partidele care nu au primari sunt dezavantajate ?

P.M. : Dacă ar fi să mergem pe logica asta, USR-PLUS nu ar putea intra în Consiliul Local și în Consiliul Județean, pentru că probabilitatea de a obține măcar o funcție de primar este foarte mică. Dar, cert este că vor avea vot politic. Sigur, nu așa cum se întâmplă în București, unde sunt o forță politică redutabilă, unde depășesc și PNL, și PSD.

Rep. : În campania asta mi s-au părut puțin vizibili cei de la USR, cel puțin în plan mediatic. Inclusiv la nivel național.

P.M. : Da, este un paradox. Cred că s-au concentrat mult pe teritoriu, i-am văzut în foarte multe localități. Probabilitatea este să facă pragul, chiar dacă USR-PLUS îi trebuie 7% pentru că sunt în alianță. La 5% se zbat și PMP și ALDE, și la nivel de Gorj, și la nivel de țară. Pro România va avea în jur de 7% la nivel de țară, iar în Gorj să zic 9%, plus poate încă 1%.

Rep. : Vedeți Pro România a treia forță politică în Gorj ?

P.M. : La nivelul județului Gorj, da. Îl văd un pic înaintea USR. Au și candidați mai buni cei de la Pro România. E și Ponta mai vizibil. Și la nivel central, Barna pare șters, Nicușor Dan a scăzut în intensitatea mesajului. Întotdeauna capitala a influențat oarecum votul în restul țării.

Vizualizări: 3,052

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: