Medicamentele cumpărate de pacienţii, decontate de spital

Pacienţii care sunt trimişi de medicii din spitale să-şi cumpere medicamentele pot să-şi recupereze bani. Nu trebuie decât să obţină acordul şefului de secţia şi avizul conducerii spitalului unde sunt internaţi, iar când prezintă bonul, trebuie să-şi primească banii înapoi. Cel puţin asta spune legea, însă în realitatea lucrurile stau altfel. Chiar conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu recunoaşte că această lege nu s-a aplicat niciodată.

Din cauza lipsei banilor din sistemul sanitar, spitalele se confruntă cu lipsa medicamentelor şi a materialelor sanitar. Pacienţii se conformează şi dau bani din buzunar pe medicamente pentru a se vindeca. „Am fost internată în spital şi mi s-a dat o listă cu tot ce trebuie să cumpăr. Am luat chiar faşă şi leucoplast că nu era. Medicii ne-ar trata, dar nu au cu ce. Aşa că ne trimit pe noi sau familia să cumpere de la farmacii. Nu mi se pare normal pentru că eu cotizeze la sănătate, dar sărăcia ne-a adus aici”.

Ei nu ştiu că aceşti bani şi-i pot recupera. Atunci când sunt trimişi la farmacii trebuie să-i ceară cadrului medical să obţină aprobarea medicului şef şi a conducerii spitalului. În felul acesta când prezintă bonul, spitalul trebuie să-i deconteze medicamentele bolnavului din fonduri proprii. „Nu este normal ca un medic să trimită pacientul din spital să-şi cumpere medicamente. Dacă acest lucru se întâmplă, este o lege care reglementează clar faptul că atunci când pacienţii sunt trimişi de medic să cumpere medicamente i se dă un bilet semnat de şeful secţiei şi aprobat de conducerea spitalului. Când aduce bonul, din fondurile proprii spitalul decontează medicamentele”, a declarat Daniel Şurlea, director adjunct CJAS Gorj

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu cunoaşte această lege însă nu a pus-o în aplicare până acum cu niciun bolnav. „Legea este dar nu poate fi pusă în aplicare. Noi nu am decontat la niciun bolnav internat în spital medicamentele pe care şi le-a cumpărat. Dacă am avea bani am achiziţiona medicamente şi materiale sanitar, dar dacă nu sunt bani”, a declarat Constantin Pălivan, director medical la Spitalul Judeţean.

Vizualizări: 77

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: