Medici găsiţi nevinovaţi pentru moartea unor bebeluşi la naştere!

Patru medici gorjeni au scăpat de acuzaţiile ce le-au fost aduse după moartea unor bebeluşi la naştere, procurorii gorjeni negăsind probe care să susţină vorbele grele pe care părinţii le-au adresat medicilor respectivi în momentele dificile prin care au trecut. Una dintre mămicile care s-a plâns că medicul ginecolog dormea în timp ce ea era în travaliu şi avea nevoie de ajutorul său a încercat să obţină în instanţă redeschiderea dosarului, dar demersurile sale au fost zadarnice.

În toamna lui 2011 doi bebeluşi au murit la naştere la spitalele din Târgu Cărbuneşti şi Novaci, la ambele unităţi sanitare lucrând medicul ginecolog Damian Diţescu. Imediat după ce părinţii au aflat că nu vor fi, de fapt, părinţi, au depus plângeri la instituţiile statului şi au sperat că la finalul cercetărilor vor fi găsiţi responsabilii pentru moartea copiilor lor. Cercetările făcute de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj s-au finalizat în toamna anului trecut, la trei ani de la producerea faptelor, cu clasarea întregii poveşti, medicii nefiind încriminaţi, ancheta vizându-l nu doar pe Diţescu, ci şi pe Cătălin Tănase, Dana Mădălina Roibu şi Dan Radu Popescu.

Părinţii care şi-au pierdut copiii sunt soţii Toarnă şi soţii Cândea, unii mai îndureraţi ca alţii pentru pierderile suferite. Daniela Violeta Cândea a fost cea care nu a abandonat lupta în căutarea adevărului morţii copilului său şi a contestat la instanţă decizia procurorilor de clasare a dosarului în care erau anchetaţi medicii. Magistraţii de la Judecătoria Târgu Jiu au fost însă de aceeaşi părere cu procurorii şi au respins acţiunea femeii, aşa că toate eforturile părinţilor de a vedea medici traşi la răspundere pentru moartea măcar a unui bebeluş au fost zadarnice şi inutile.

Decizie

„Respinge plângerea formulată de petiţionara Cîndea Violeta Daniela în contradictoriu cu intimaţii Diţescu Damian, Tănase Cătălin, Roibu Dana Mădălina, Popescu Radu Dan şi Spitalul Orăşenesc Novaci. Menţine ordonanţa de clasare din data de 01 septembrie 2014 adoptată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj în dosarul nr.767/P/2011”, a stabilit completul de magistraţi, decizia dată de Judecătorie fiind una definitivă.

Pe parcursul procesului unul dintre medici a cerut ca mămica să îi achite cheltuielile de judecată, însă instanţa a respins solicitarea respectivă, femeia fiind nevoită să plătească totuşi cheltuieli judiciare către statul român. „Respinge cererea formulată de apărătorul intimatului Diţescu Damian, pentru acordarea cheltuielilor de judecată, ca fiind nedovedită. Obligă petiţionara la 20 lei cheltuieli judiciare statului”, au mai stabilit judecătorii.

Acuzaţii

În octombrie 2011 Violeta Cândea a fost dusă la spital de soţul său, Florin, ei alegând spitalul din Novaci pentru o naştere fără probleme, deşi sunt din Târgu Jiu. Bărbatul povestea în acele momente triste din viaţa sa că încă de când a ajuns la spital a observat că soţia nu este tratată cum trebuie. „Sarcina a fost una fără probleme, iar acum copilul era sus, din ce am înţeles. Au pus-o pe pat şi a urmat o oră de dureri cumplite. El venea la noi, dar pleca, nu stătea. Se ducea la el la birou, se încuia, dădea cu cheia. Nu ştiu ce făcea acolo. A venit o asistentă şi a urcat-o pe soţia mea pe capră, i-a rupt apa şi tot nu a reuşit să nască. A pus-o înapoi pe pat şi a plecat după el, dar degeaba. La un moment dat a venit un alt doctor, am înţeles că era de gardă, Popescu, şi după ce a văzut-o mi-a spus că trebuie dusă imediat la operaţie ca să-i facă cezariană”, povestea Florin Cândea.

Durerile naşterii au luat-o pe Violeta Cândea în timpul nopţii, la ora la care i-a venit sorocul ea având ghinionul să aibă parte de un medic interesat să doarmă şi care să nu fie deranjat, după cum povesteau rudele sale în octombrie 2011. „Doctorul s-a dus şi s-a culcat pur şi simplu între 4.00 şi 6.00. Când s-a dus doamna asistentă să-l scoale era prea târziu. Când a intrat în operaţie toată lumea era agitată pentru că ştiau ce făcuseră. Apoi ne-au spus că a murit copilul. Pentru ce a murit domnule copilul? Pentru indiferenţa lor, vă spun eu!”, spunea Daniela Buzuloiu, bunica bebeluşului mort.

Vizualizări: 230

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: