Medicii cabinetelor şcolare vor primi mai puţini bani

Preluarea dispensarelor şcolare de către Consiliul Local a nemulţumit atât Primăria care va trebui să scoată mai mulţi bani din buget pentru sănătate, cât şi cadrele medicale care vor fi remunerate după o altă grilă de salarizare. Decizia Guvernului de a trece la descentralizarea instituţională a creat panică în rândul personalului medico-sanitar de la cabinetele şcolare, căruia i se vor micşora considerabil veniturile.

În prezent, salariile medicilor şi asistenţilor şcolari sunt asigurate de Ministerul Sănătăţii, chiar dacă îşi desfăşoară activitatea într-o unitate de învăţământ şi nu la patul bolnavului din spital. Potrivit actualei grile de salarizare, salariul unui medic primar pediatru este de 2094 lei, al unui asistent principal este de 1690, iar cel al unui simplu asistent cu vechime în muncă este de 1161 lei. La acestea se adaugă diferite sporuri. Medicii şcolari sunt mulţumiţi de actualul salariu, însă sunt îngrijoraţi la gândul că vor fi plătiţi de către primării, începând de anul viitor.

Medicii şcolari nu vor mai primi tichete de masă

În Târgu Jiu aproximativ 65 de medici şi asistenţi au fost preluaţi de Primărie. Narcisa Cristea, directorul economic al Primăriei Târgu Jiu, ne-a declarat: „Anul acesta vor primi acelaşi salariu ca până acum deoarece sunt plătiţi tot de Ministerul Sănătăţii, însă de la anul vom medicii şcolari vor fi remuneraţi conform grilelor noastre de salarizare. Le vom respecta încadrarea, dar nu li se vor respecta salariile. Majoritatea personalului medico-sanitar beneficiază de bonuri de masă, de la anul nu le vor mai primi. Legea ne interzice acordarea tichetelor de masă“.

De asemenea, Narcisa Cristea a mai precizat: „Preluarea cabinetelor şcolare de către Primărie este o misiune foarte dificilă. Noi nu preluăm doar oamenii ci şi activitatea cabinetelor, în sine, dotarea lor. Unităţile şcolare din municipiu care nu dispun de cabinete medicale trebuie arondate la un medic de familie, încât toţi copiii din învăţământul preuniversitar să beneficieze de asistenţă medică. Toate  necesită bani şi este foarte greu să acoperi aceste cheltuielile din bugetul local“.

Medicii şcolari dau buzna în spitale

Speriate că vor rămâne fără bani, cadrele medicale de la cabinetele şcolare caută să se angajeze în spitalele din Gorj, preferând să facă naveta decât să ajungă pe mâna Primăriei. Dr. Mariana Băltăreţu a precizat: „Mai bine fac naveta la Novaci sau Motru decât să rămân pe 10-15 milioane, fără sporuri şi tichete. Asta este bătaie de joc“. Dr. Daniela Roşeţ a declarat: „Nu mi se pare normal să fim preluaţi de Primărie. Noi desfăşurăm activitate profilactică, curativă şi de urgenţă. De 20 de ani aparţinem de spitale. Ar trebui să ne subordonăm unor instituţii medico-sanitare. Mi se pare normal să fim plătiţi după grilele spitalelor. Avem şi noi aceleaşi drepturi ca toţi medicii, aceeaşi pregătire“.

Vizualizări: 80

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: