Medicii de familie îşi cer taxele încasate ilegal de Primăria Târgu Jiu

Primăria Târgu Jiu, prin Direcţia de Venituri Publice, a încasat ilegal în ultimii ani impozit pe clădirile în care funcţionează cabinetele medicale. Medicul de familie Monica Radu este singurul care şi-a recuperat o parte din bani, după ce a citit în Codul Fiscal că sediile destinate prestării de servicii medicale sunt scutite de impozitul pe clădire. Monica Radu vrea să recupereze toţi banii plătiţi din 2005 până anul trecut.

Monica Radu este medic de familie în municipiul Târgu-Jiu și susține că a plătit degeaba aproximativ 800 de lei impozit pe sediul unde funcționează cabinetul medical. Acești bani reprezintă impozitul din anul 2005 și până în 2013. Medicul a studiat mai bine Codul Fiscal și a ajuns la concluzia că sediile unde sunt prestate servicii medicale sunt scutite de la plata impozitului și a făcut demersuri pentru recuperarea sumelor de bani care au ajuns la bugetul local. A primit înapoi numai jumătate din suma plătită și susține că nu se va lăsa până când nu va recupera întreaga sumă. Monica Radu susține că în situația ei sunt toți medicii din Târgu-Jiu care au cabinete particulare și speră să se sesizeze Curtea de Conturi și Poliția Economică. „Am făcut mai multe sesizări în sensul acesta și chiar am băgat-o pe doamna Budulan în comisia de disciplină în 2013 și am reușit să recuperez jumătate din banii pe care i-am plătit în ultimii ani pentru impozit. În anul 2008, toate cabinetele particulare din Târgu-Jiu au primit o adresă de la Direcția de Impozite și Taxe Locale, unde ni s-a impus să plătim impozitul din urmă începând cu anul 2005 și penalitățile care au curs. Fiecare cabinet a plătit în medie atunci cam 500 de lei.  Toate cabinetele au plătit acești bani, nu doar medicii de familie, ci și medicii specialiști, stomatologii și chiar laboratoarele.  Este vorba de câteva zeci de cabinete sau chiar o sută, așa cu aproximație. În codul fiscal e prevăzut clar la scutiri faptul că sunt scutite clădirile unităților sanitare publice, cu excepția încăperilor folosite pentru activități economice, iar noi toți am fost băgați la activitate economică, dar eu nu fac activitate economică, ci prestez servicii medicale. Eu nu mai plătesc de anul trecut. Mi-am recuperat jumătate din bani și aștept acum restul banilor. Sper să se sesizeze Curtea de conturi sau Poliția Economică sau cei de la ANAF, sau șefii doamnei Budulan. Cei de la ANAF mi-au dat dreptate. Sunt singurul medic care am făcut aceste demersuri”, a precizat Monica Radu, medic de familie.

Budulan: Numai cabinetele individuale sunt scutite

Mariana Budulan, directorul Direcției Publice de Venituri, îi dă în parte dreptate medicului și susține că este singurul care a făcut demersuri pentru recuperarea banilor plătiți pe impozitul de la cabinet. ”Cunosc acest aspect, dar medicii trebuie să știe că este foarte importantă forma de organizare. Dacă se organizează ca societate plătesc impozit ca orice agent economic, iar dacă este organizat ca și cabinet medical este încadrat ca și persoană fizică autorizată și nu plătește impozit. Nu contează decât modul de organizare, nu faptul că prestează servicii medicale pentru a fi scutit. Din câte știu eu, cu această problemă  avenit un singur medic până în acest moment”, a precizat Mariana Budulan.

Vizualizări: 1,035

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: