Medicii de familie, scandalizaţi. Expiră contractele!

Medicii de familie din Gorj s-au revoltat joi la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS). Contractul cadru privind prestarea de servicii medicale a expirat, iar medicii au fost anunțați că vor continua pe acte adiționale la contractul de anul trecut până în luna iunie a acestui an. Medicul de familie Mihai Moisescu a spus că este ilegal să ofere servicii medicale pacienților fără a avea finanțare asigurată.

Reprezentanţii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au anunțat abia joi în teritoriu că furnizorii de servicii medicale vor continua activitatea în baza unor acte adiționale semnate lunar până în luna iunie. Medicii de familie au fost cei mai încurcați de situație, căci contractul cadru expiră vineri, iar ei nu știu în ce bază vor elibera rețete. ”De astăzi, neavând contract nu mai pot lucra. Ideea de a începe să muncim cu un contract care se va semna peste o lună, două, patru, este în primul rând ilegală și în al doilea rând nu cred că interesează un om normal. Le-am spus și colegilor mei să vină să semneze. Cine nu vine probabil că zilele care nu sunt acoperite de un contract valabil nu vor fi plătite. Mai mult, cred că documentele care se vor elibera de către cei care nu au contractele semnate, vor fi documente false și nu știu dacă este bine”, a spus Mihai Moisescu, medic de familie.
Președintele CJAS Gorj, Daniel Bondoc, spune că situația se întâlnește aproape în fiecare an și că toate ordinele vin de la București. ”Noul contract cadru va intra în vigoare începând cu 1 iulie, în toată această perioadă aprilie-iunie se va funcționa prin acte adiționale la vechiul contract. Noi am tipărit contractele, au început să se semneze cu furnizorii de servicii medicale. Nu depinde de casele județene, aceste contracte se negociază la nivel național, se negociază cu reprezentanții tuturor categoriilor de furnizori. Ar fi fost bine să semneze din timp dar este o practică mai veche să se semneze pe ultima sută de metri”, a spus Daniel Bondoc, președintele CJAS Gorj.
Pe de altă parte, Bondoc spune că asta este o ocazie în plus pentru medicii de familie să-și negocieze mai bine viitorul contract cadru. ”Faptul că acest contract s-a prelungit cu trei luni dă un răgaz de negociere între reprezentanții medicilor și ai caselor de asigurări să se spună problemele lor și ce ar vrea să se schimbe în cadrul contractelor”, a spus Daniel Bondoc, președintele CJAS Gorj. Potrivit medicilor, noul contract cadru care va intra în vigoare în iunie nu aduce modificări importante față de actualul contract.

Vizualizări: 576

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: