Medicii gorjeni, obligați să distribuie contraceptive aproape expirate

Medicii de familie gorjeni au primit de la autoritățile sanitare sarcina de a distribui gratuit pilule contraceptive pacientelor lor. Supărarea medicilor vine din faptul că medicamentele primite la finele lunii iunie expiră la începutul lunii august. Cu alte cuvinte, nici nu le termină bine de distribuit, că acestea vor fi deja expirate, iar sănătatea pacientelor este pusă în pericol. Un medic de familie ne-a declarat, sub protecția anonimatului, că i se pare că la mijloc este o afacere a oficialilor din Ministerul Sănătății, dar că el nu este dispus să riște viața pacientelor sale pentru a umfla buzunarele unor inconștienți.

Pe lângă atribuţiile obișnuite de până acum, medicilor de familie le revine obligaţia să împartă şi pilule contraceptive. Din punctul de vedere al reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică, acest lucru este bine venit pentru că medicii de familie sunt cei care ia legătura mai uşor cu pacientele care folosesc anticoncepţionale. Totodată, ei sunt cei care ştiu foarte bine ce probleme de sănătate au femeile şi le pot indica pilula contraceptivă cea mai indicată. În felul acesta beneficiarele nu sunt nevoite să mai meargă la Cabinetul de Planificare Familială din Ambulatoriul Spitalului Judeţean, pentru că aceste contraceptive sunt distribuite gratuit. „ Au fost distribuite către medicii de familie aceste contraceptive ţinându-se cont de faptul că este necesară o cât mai bună educaţie a populaţiei. Medicii de familie sunt cei care intră primii în contact cu oamenii şi cu tineretul în special, pentru că tinerii trebuie foarte bine informaţi ca să înţeleagă rolul acestor contraceptive. Ele sunt primite de la Ministerul Sănătăţii şi sunt distribuite de noi către medicii de familie. Sperăm să le fie de ajutor celor care şi-au început viaţa sexuală şi trebuie să se protejeze de apariţie unei sarcini nedorite şi mai ales la o vârstă fragedă”, a declarat șeful ASP Gorj.

„Este un fel de prostituție în lumea medicală”

Medicii de familie sunt însă de altă părere. Ei nu văd cu ochi buni această hotărâre luată de Autoritatea de Sănătate Publică, considerând că la mijloc sunt anumite interese. Ei cred asta pentru că tabletele pe care le-au primit nu mai au termen de valabilitate decât până în luna august şi ele au fost primite la sfârşitul lunii iunie. Mai mult decât atât, medicii au fost instruiţi să scape cât mai repede de pilule şi să pună pacientele să semneze în registre.

„Asta este ca un fel de prostituţie în lumea medicală. Cum pot să dau eu pacientelor mele contraceptive care expiră într-o lună de zile? Dacă nu le iau la timp şi dau reacţii adverse? Nu este posibil aşa ceva! Eu nu pot să îmi bat joc de oamenii care au încredere în mine şi vin ca să-i tratez. Pur şi simplu ne-au fost băgate pe gât. Eu mi-am trimis asistenta să le ia şi i-au dat aproximativ 100 de fâşii pe care trebuie să le dau într-o lună. Pe lângă timpul pe care-l pierd ca să le explic femeilor cum să le ia, în condiţiile în care poate am pacienţi bolnavi la uşă, trebuie apoi să scriu în nu ştiu câte registre că am dat contraceptivele şi să pun şi pacienta să semneze. Dacă nu fac lucrul acesta, sunt sancţionat. Nu mi se pare normal, menirea mea este să vindec pacienţii, nu să fac educaţie sexuală. Mai mult decât atât, nu concep că trebuie să scap de ele într-o lună, în condiţiile în care atât mai au termen de valabilitate şi dacă pacientele mele nu folosesc aşa, ce pot să fac, nu pot să le bag pe gât aşa cum mi-au fost băgate mie” , a precizat un medic de familie.

În condiţiile în care contraceptivele nu sunt distribuite în timp util, medicii de familie vor fi sancţionaţi.

Vizualizări: 410

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: