Medicii şi asistenţii din Gorj, la cel mai mare protest din ultimii 15 ani

Medicii şi asistenţii din Gorj se vor alătura colegilor din ţară, care începând de miercuri pichetează sediul Ministerului Sănătăţii. Aceştia vor merge la Bucureşti în data 26 septembrie. Printre revendicările cadrelor medicale se numără: alocarea a 6% din Produsul Intern Brut domeniului Sănătăţii, creşterea veniturilor pentru rezidenţi, asigurarea salariilor pentru trimestrul IV şi menţinerea sistemului actualul de organizare a spitalelor. Reprezentanţii Colegiului Medicilor Gorj nu sunt exclud nici proteste locale, la nivelul judeţului fiind posibilă chiar şi o pichetare a sediului Instituţiei Prefectului.

Cadrele medicale din Gorj s-au întâlnit cu şefii judeţului pentru a-şi prezenta nemulţumirile şi programul de acţiuni pentru perioada imediat următoare. Medicii şi asistenţii gorjeni se vor alătura colegilor din ţară care începând de miercuri pichetează sediul Ministerului Sănătăţii. Pe lista de nemulţumiri înaintată preşedintelui Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, şi prefectului judeţului Claudiu Teodorescu se numără: alocarea a 6% din PIB pentru Sănătate, asigurarea finanţării sistemului sanitar pentru trimestrul IV şi acordarea integrală a drepturilor salariale, menţinerea sistemului actual de organizare a spitalelor, creşterea veniturilor pentru toate categoriile de personal sanitar, începând cu data de 1 ianuarie 2014, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege specifică sistemului de sănătate în care proiectul privind performanţa să reprezinte un capitol, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi.

Protestul demarat în urmă cu câteva zile se anunţă a fi cel mai amplu din ultimii 15 ani întrucât la nivel naţional s-a constituit o Coaliţie a profesioniştilor din sistemul sanitar, ai căror reprezentanţi fac front comun pentru a-şi cere drepturile. Revendicările medicilor sunt susţinute inclusiv de stomatologi, farmacişti, psihologi, biologici şi biochimişti.

Medicii ameninţă cu demisiile în bloc

Medicii gorjeni nu exclud o eventuală pichetare a sediului Instituţiei Prefectului în perioada imediat următoare. „Întâlnirea cu autorităţile judeţului a fost organizată sub patronatul Colegiului Medicilor. Am înaintat listele cu revendicările noastre preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj şi prefectului judeţului. De asemenea, directorii de spitale au prezentat situaţia economico-financiară a unităţilor spitaliceşti din judeţ. Sperăm că autorităţile le vor transmite mai departe. Pe data de 26 septembrie, vom merge la Bucureşti, iar în situaţia în care până pe 28 septembrie nu se va rezolva nimic vom trece la acţiuni extreme, mitinguri şi grevă generală. Se va merge până la demisia în bloc a medicilor. În perioada următoare, nu excludem organizarea unei acţiuni de pichetare a sediului Instituţiei Prefectului”, a declarat Gheorghe Stanciu, purtătorul de cuvânt al Colegiului Medicilor Gorj. Acesta este convins că activitatea spitalelor ar fi blocată în condiţiile în care ar avea loc chiar şi numai o grevă a anesteziştilor. „Domnul ministrul al Sănătăţii nu ştie ce spune, habar n-are pe ce lume trăieşte atunci când zice că medicii de familie ar putea prelua activitatea celor din spitale în cazul celor greve de amploare. Este suficient să intre în grevă numai anesteziştii pentru ca activitatea spitalelor să se blocheze”, a mai precizat Gheorghe Stanciu.

Îi cer lui Ponta să-şi respecte promisiunile

Reprezentanţii Colegiului Medicilor Gorj îi cer premierului Victor Ponta să-şi respecte promisiunile. Aceştia sunt nemulţumiţi de faptul că salariile rezidenţilor au rămas aceleaşi, mai precis 8-10 milioane de lei vechi/lună. Ba mai mult, spun că, la ora actuală, nu sunt asigurate fonduri pentru salariile din lunile  noiembrie şi decembrie. „Domnul Victor Ponta ne-a promis că va creşte salariile medicilor rezidenţi şi nu a făcut acest lucru. În momentul de faţă, rezidenţi primesc câte 8-10 milioane de lei vechi/lună şi considerăm că ar fi rezonabil să ajungă măcar la 15 milioane de lei vechi. În plus, la ora actuală este pe tapet rectificarea de buget, iar în condiţiile care nu obţinem bani nu ne vom putea lua salariile în lunile noiembrie şi decembrie”, a menţionat Gheorghe Stanciu.

Membrii Sanitas îngroaşă rândurile protestatarilor

Organizaţia Sanitas a semnat Acordul prin care se alătură Coaliţiei  profesioniştilor din sistemul sanitar. În data de 26 septembrie, rândurile celor care pichetează sediul Ministerului Sănătăţii se vor îngroşa cu încă 20 de gorjeni, membrii Sanitas. „Fiecare organizaţie judeţeană Sanitas va participa la pichetele din faţa Ministerului Sănătăţii cu un număr de 20 de membrii de sindicat care vor purta însemnele Sanitas. Potrivit unui calendar, noi vom merge la Bucureşti în data de 26 septembrie, alături de alte judeţe ale ţării, precum: Botoşani, Neamţ, Teleorman, Covasna şi Bihor”, a declarat Valentin Popa, liderul Sanitas Gorj.

Medicii de familie, solidari cu cei din spitale

Prezenţi la întâlnirea cu autorităţile judeţului, medicii de familie şi-au exprimat solidaritatea faţă de cadrele medicale din spitale. Deşi susţin revendicările medicilor din spitale, aceştia au spus că nu vor putea merge până acolo încât să demisioneze, dată fiind activitatea pe care o desfăşoară. „Ne exprimăm solidaritatea faţă de medicii din spitale. Susţinem procentul de 6% din PIB şi suntem de acord cu majorările salariale, însă în cazul în care nu se va ajunge la o înţelegere cu Ministerul Sănătăţi noi nu vom putea apela la măsuri extreme, precum demisia din funcţie. Noi suntem patronii cabinetelor noastre şi nu putem demisiona”, a declarat Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie.

Vizualizări: 130

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: