Medicii târgujieni amenință că nu mai fac gărzi

Revoltă în Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu. Medicii amenință că nu-și vor mai face gărzile dacă acestea nu vor fi plătite conform noii salarizări. Oamenii spun că deși salariile le-au fost mărite, sporurile și plata gărzilor se calculeză raporat la salariile din 2009. Mai mult decât atât, gărzile suplimentare vor fi plătite în baza unui contract între medic și spital.

 Medicii din cadrul unității spitalicești din Târgu Jiu au semnat deja un document în care solicită conducerii spitalului să le calculeze gărzile din salariul actual. În caz contrar, în luna septembrie nu vor mai asigura liniile de gardă. ” Medicii sunt de acord că trebuie să facă gărzi, că un spital fără gărzi este un spital care nu există, numai să fie plătiți normal, nu cerem niciun ban în plus. Sporurile și ora de gardă erau plătite până acum la nivelul salariului din 2009. Noi, medicii, am făcut un demers la spital, au semnat cam toți un document în care am spus că până la sfârșitul lunii august, datorită faptului că graficele de lucru au fost făcute, facem gărzile dar de la 1 septembrie, dacă nu se rezolvă această problemă, noi nu mai facem gărzi. Noi vrem o ordonanță de urgență în care să se specifice negru pe alb că sporurile și ora de gardă se va da la nivelul salariilor de acum”,  a spus Gheorghe Stanciu, medic ORL în cadrul Spitalului Județean Târgu Jiu. Haosul este atât de mare în sistemul medical încât nici medicii nu mai știu cât și cum vor lucra.

14 lei ora de gardă

Cert este că mulți au acum ocazia să renunțe la gărzi și să se dedice mai mult cabinetelor private pe care le dețin. ”Conform ordonanței care s-a dat, medicii o să stabilească ei câte gărzi o să poată face. Eu, de exemplu, s-ar putea să nu mai pot face decât trei gărzi și atunci fac contract pe trei gărzi. Cert este că medicul va decide câte poate să facă într-o lună. Se va întâmpla pobabil să vină din alte părți să facă gărzi în spital. Noi am vrea să atragem mai mulți medici în sistem, am vrea ca medicii din teritoriu care nu au gărzi să vină să facă gărzi aici, am vrea ca medicii să nu mai plece în străinătate. Problema este că sistemul rămâne fără medici dacă nu se plătește la adevărata valoare”, a spus Gheorghe Stanciu, medic.

La nivelul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, ora de gardă se plătește cu 14 lei. Mult mai puțin decât în Uniunea Europeană unde o oră de gardă se plătește cu 80 de euro. La nivelul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, un medic prinde între trei și opt gărzi lunar.

Vizualizări: 1,895

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: