Medinţu anunţă încă opt ani grei pentru energia termo

Directorul Diviziei Energie din CE Oltenia a explicat la un post de televiziune de ce este necesară reducerea de personal în companie. Medinţu susţine că următorii 7-8 ani vor fi la fel de grei pentru complex, dacă nu se realizează un mix de energie. Directorul de energie a spus că pregăteşte o schimbare a conceptului de la „a produce cu orice preţ” la „a vinde cu orice preţ”.

 „Următorii 7-8 ani vor fi o copie a anului 2013, poate nu de dimensiunea din această primăvară, poate nu o să mai fie atâta apă, dar va fi asemănător. Ne dorim ca din 2014, până în luna iunie să realizăm toate reparaţiile anuale la grupuri, pentru ca toate să fie pregătite în a doua jumătate a anului, când trebuie să acumulăm resurse financiare”, a explicat Medinţu.

Acesta este convins că anul acesta producătorii de energie vor fi reorganizaţi şi se va realiza mix de energie: „Această divizare a Hidroelectrica şi reinventarea unor complexe care să aibă mix de energie, eu sunt convins că se va face. România este singura ţară din Europa care are producătorii pe câte un singur fel de energie”. Medinţu se aşteaptă ca de această dacă sindicatele din hidro să nu se mai opună: „Totul e în mişcare. Şi sindicatele din energie nu mai sunt alea care protestau. Că şi ei s-au schimbat, sunt alţii. Domnul ministru Niţă a promis că în cursul acestui an se va face această mixtură de energie. Ne-ar fi mult mai uşor să vindem. Noi am încercat şi în această perioadă să facem un parteneriat cu Hidroelectrica, dar nu am găsit înţelegere”.

„Ca să vinzi, trebuie să ai loc pe piaţă”

Aurel Medinţu a anunţat schimbări de strategie la nivelul CE Oltenia: „Pregătim schimbarea conceptului de la a produce cu orice preţ la a vinde cu orice preţ. Este o schimbare de paradigmă mai greu de înţeles”.

Potrivit lui Medinţu, „ca să vinzi, trebuie să produci, apoi să ai loc pe piaţă”. „Vânzarea de energie este legată de preţul care are loc în piaţă, preocuparea noastră este legată de necesitatea reducerii costului. În primăvară a fost o lipsă de reglementare şi un exces de hidraulicitate, complexul a avut greutăţi, dar şi în viitor va fi greu dacă nu reducem costurile”, a spus Medinţu la postul de televiziune.

Acesta a explicat şi de ce actuala echipă de conducere nu a reuşit să facă export de energie. „Preţul de vânzare a energiei în afara graniţelor României este fluctuant. În piaţa de vest este mai mic decât în România. Am avut nişte discuţii cu o bancă din Germania care a intenţionat să cumpere 1000 de MWh în bandă, discuţiile vor continua, dar până la urmă ajungem tot la preţ. De ce să importe de la noi, dacă la ei preţurile sunt mai mici? În zona Turciei preţurile sunt mai bune. Compania noastră nu este specializată în export, nu avem dezvoltat un compartiment în acest sens. Am avut discuţii cu un trader de energie, discuţiile vor continua, problema ne preocupă şi pe noi”, a spus Medinţu.

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: