Medinţu vorbeşte despre salvarea unei „părţi“ din companie

Directorul Diviziei Energie din cadrul CE Oltenia, Aurel Medinţu, a declarat la Radio Infinit că posibilitatea spargerii companiei este văzută ca o salvare a unei părţi din societate. Medinţu susţine că formula înfiinţării CE Oltenia a avut drept scop salvarea de la faliment a fostei Societăţi Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) şi a termocentralei Craiova şi că profitul complexurilor din Gorj a fost utilizat pentru acoperirea pierderilor Craiovei şi SNLO.

Reporter: Se discută despre posibilitatea reorganizării în sensul revenirii la fostele complexuri.

Aurel Medinţu: Ideea a fost avansată ca o posibilitate de a salva o parte din companie, care ar avea loc în piaţă, în cazul în care nu se înţelege că salvarea întregii companii este condiţionată de prevederile care au fost înainte de directorul general prin Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pe 2015 la discuţiile cu sindicatele. De fapt, se introduc intoxicări în tot felul de ziare prin care să se inoculeze ideea că toate părţile acestea din companie au fost foarte profitabile şi din foarte multe lucruri profitabile s-a făcut acest lucru deosebit, acest complex, trebuia să fie profitabil în continuare. Noi o să arătăm într-un timp foarte scurt care a fost situaţia la înfiinţarea complexului.

Rep.: Care a fost situaţia?

A.M.: La înfiinţarea complexului, două complexuri energetice, Turceni şi Rovinari, care mergeau bine, aveau profituri sănătoase, a trebuit ca tot profitul pe care-l aveau împreună să fie împrăştiat pentru a plăti toate restanţele de la complexul Craiova şi de la SNLO. Acestea sunt lucruri foarte clare, ieşim cu documente. Acum se încearcă să se spună că SNLO era pe plus, avea profit extraordinar, Craiova avea profit extraordinar, pe când de fapt ăsta a fost singurul motiv pentru ca acest complex să se facă pe repede înainte, într-un termen foarte scurt, pentru că cele două componente erau practic în faliment. Înfiinţarea unei companii de asemenea anvergură nu se face într-o săptămână sau două, se fac analize, se fac simulări, procese care durează peste un an de zile. Aici s-a făcut într-o săptămână cu singurul scop de a lua profitul avut de Rovinari şi Turceni şi a le scoate din faliment pe celelalte două.

Rep.: Ar fi un proiect viabil revenirea la fosta organizare? Aţi spus că o parte din complex s-ar putea salva?

A.M.: Eu nu am zis că este luată o hotărâre, pentru că este foarte complicat de realizat pentru că ştiţi că una din primele acţiuni ale noilor şefi din cadrul CEO a fost de a face, pe lângă plata restanţelor la SNLO şi Craiova, un credit foarte mare pentru asigurarea condiţiilor de mediu la Işalniţa şi Craiova. Celelalte două, Turceni şi Rovinari, erau într-un stadiu avansat cu credite proprii, partea de conformare cu mediu. Directorul general a prezentat-o ca pe o posibilitate şi am văzut că a fost îmbrăţişată de o parte a sindicatelor. Noi intenţionăm să salvăm complexul în forma actuală, dar cu anumite costuri. 

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: