Mesaj pentru Iohannis

Mă uit la politicienii din toate partidele, şi de la Gorj, şi de aiurea, şi remarc că nu s-a schimbat nimic. Aceleaşi vorbe goale, aceeaşi fugă după ciolan, aceleaşi feţe triste, acelaşi gunoi pitit sub preş. Partidele actuale nu par dispuse să se reformeze, nici nu prea au resurse interne să facă asta. Poate au la nivelul membrilor simpli, dar cine îi bagă în seamă, cine îi cunoaşte?

Cazul Iohannis a fost unul izolat în politica românească. Înţeleg de ce a câştigat alegerile, înţeleg motivele pentru care milioane de români l-au votat. Mi-e greu să pricep cum a ajuns în postura de preşedinte de partid şi apoi candidat al unei coaliţii de dreapta? Cum a răzbit printre toate mizeriile alea din politică? Acum nu mai contează, important este că România are un candidat care a redat speranţa curăţării ţării. Pentru a reuşi, cred că Iohannis trebuie să se distanţeze de actuala clasă politică, de partide, aşa cum arată ele acum. Noul PNL arată pe zi ce trece că nu este cu nimic mai bun decât PSD, aşa că preşedintele ales ar trebui să renunţe la ideea de a-i aduce pe liberali la guvernare acum. PNL este la fel de corupt şi clientelar ca toate celelalte partide din România.

Până după alegerile parlamentare, România va fi la fel de murdară. Actualii lideri politicieni nu se dau la o parte de la vârful partidelor şi văd că nici nu are cine să-i dea la o parte. Au devenit partide de muţi, vorba lui Vanghelie. Se anunţă noi partide la orizont, dar proiectele par să rămână în mediul online ori să fie confiscate de oligarhi gen Ghiţă, adică de vechile mizerii politice, dar cu masca unor reformatori.

Preşedintele Iohannis poate schimba lucrurile. Dacă s-ar delimita de actualele partide şi le-ar cere tinerilor, intelectualilor, specialiştilor, antreprenorilor etc. să se implice în construirea unor forţe politice noi, poate că românii ar prinde curaj. Şi, dacă ar apărea alternative politice serioase în România, abia atunci actualele partide vor fi forţate să se reformeze. Românii au arătat că ştiu să voteze, dar atunci când au de ales între corupţii de dreapta şi corupţii de stânga, ce şanse au să nu greşească?

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: