Mesaj tranșant pentru mineri și energeticieni, din partea Casei de Pensii

Casa Națională de Pensii a făcut precizări cu privire la legea în baza căreia minerii și energeticienii din termocentralele pe cărbune se pot pensiona la 52 de ani. Precizările vin să elimine speculațiile potrivit cărora vor fi plătite retroactiv contribuțiile, după ce li s-au recunoscut condițiile grele de muncă.

Instituția publică a precizat foarte clar că singurele beneficii sunt reducerea vârstei de pensionare și faptul că se ia în calcul un stagiu de cotizare mai mic la calcularea pensiei. Liderii sindicali au cerut ca minerilor și energeticienilor să le fie plătite retroactiv contribuțiile aferente condițiilor speciale care le-au fost acum recunoscute, astfel încât pensiile să fie mai mari.

Casa de Pensii a precizat și că minerii și energeticienii pensionați anterior intrării în vigoare a legii nu beneficiază de prevederile acesteia. Asta după ce un deputat a susținut că avocații au fost deja contactați de foștii salariați ai Complexului Energetic Oltenia, care speră să le crească pensiile în baza noii legi.

Pentru a elimina orice interpretări, vă prezentăm integral precizările Casei Naționale de Pensii cu privire la noutățile introduse prin legea nr. 197/ 16.07.2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 712/19.07.2021:

1.Locurile de muncă încadrate în condiții speciale (art.30 din Legea nr.263/2010) se completează cu litera i), care vizează:

activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui

2.Beneficiile acestor dispoziții sunt:

•Reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au desfășurat cel puțin 25 de ani activități în condițiile mai sus menționate;

•Utilizarea, la determinarea punctajului mediu anual, a unui stagiu complet de cotizare de 25 ani, pentru persoanele care au desfășurat cel puțin 30 de ani activități în condițiile mai sus menționate.

3.Noile dispoziții se aplică doar pentru viitor, respectiv după 30 de zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial al României și NU conțin reglementări referitoare la:

-asimilarea în condiții speciale a perioadelor realizate în condițiile menționate mai sus înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi;

-recalcularea pensiilor aflate în plată.

Vizualizări: 21,364

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: