Meşterii populari se strâng la Târgu-Jiu

Zeci de meşteri populari din toată ţara sunt aşteptaţi la cea de-a VI-a ediţie a Târgului meşterilor populari din România care îşi va deschide porţile în această săptămână la Târgu Jiu. Tot în cadrul târgului va avea loc vernisajul unei expoziţii stradale cu imagini vechi cu meşteri şi meşteşuguri populare practicate în Gorj în urmă cu 80 de ani.

Timp de patru zile, în perioada 12-15 august peste 60 de meşteri vor prezenta târgujienilor icoane pe sticlă, cusături, podoabe de argint, împletituri manuale, jucării din lemn, costume populare sau încălţăminte populară. „Putem spune că este reprezentată toată România, Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, Oltenia, Bucovina sau  Muntenia.  Singura zonă din care nu aveam reprezentant este Dobrogea. Explicaţia ar fi că în această perioadă se desfăşoară un târg popular la Tulcea şi în general se duc mai aproape de casă”, spune Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj Pentru prima dată în Gorj vor fi prezenţi meşteri din Câmpulung Muscel, care vor expune instrumente muzicale şi creatoare populare din Suceava cu ouă încondeiate. Meşterilor nu li se vor percepe taxe pentru căsuţele în care îşi vor expune marfa. „Suntem unul din puţinele judeţe care nu percep taxă. Aceştia vor avea asigurată şi cazarea”, spune Pompiliu Ciolacu, directorul târgului. Costurile suportate de CJCPCT Gorj pentru acest târg se ridică la 6.000 lei.

Expoziţie stradală

După ce se deschide târgul va avea loc vernisajul unei expoziţii stradale „Meşteri şi meşteşuguri în Gorj”. Peste 30 de imagini vor fi expuse pe bannere, unde cei interesaţi vor putea să admire fotografii vechi cu meşteri şi meşteşuguri tradiţionale în Gorj practicate în urmă cu mulţi ani, precum şi fotografii contemporane cu ce a mai rămas din meşteşugurile şi meşterii judeţului. Expoziţia de bannere vor fi completate de o altă expoziţie de picură naivă semnată Ioan Nicoară. „Este prima expoziţie de pictură naivă care se organizează în Gorj după 1989. Ioan Nicoară este un moţ originar din Munţii Apuseni, dar de peste 30 de ani de zile locuieşte în Pheonix, Arizona. Pasiunea sa a rămas pictura şi avem şi noi norocul să îi aducem această expoziţie, unde cei doritori vor putea să vadă atât peisaje româneşti, cât şi din SUA, din Arizona”, menţionează Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj.

Vizualizări: 97

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: