Mii de elevi de clasa a VIII-a vor da admitere la liceu

În timp ce absolvenţii claselor a XII-a sunt deja în febra examenului de bacalaureat, absolvenţii de gimnaziu se pregătesc de admiterea la liceu. Aproape 4000 de elevi, absolvenţi ai claselor a VIII-a, îşi vor încerca norocul anul acesta pentru un loc cât mai bun în unul dintre cele 32 de licee din judeţul Gorj. Vineri se încheie anul şcolar, astfel că elevii au timp să se pregătească pentru evaluarea naţională care va începe în 25 iunie, cu proba scrisă la limba şi literatura română.

Elevii care termină anul acesta clasa a VIII-a cât şi părinţii lor vor fi instruiţi din timp cum să-şi completeze formularele de opţiuni, astfel încât să ajungă la liceul pe care şi-l doresc. Cei care au optat pentru continuarea studiilor la un liceu cu profil vocaţional au susţinut deja probele de aptitudini, fără de care nu s-ar putea înscrie la respectivul liceu.

Anul acesta, 3825 de elevi de absolvenţi de gimnaziu din Gorj vor putea opta pentru una dintre cele 159 de clase a IX-a din cele 32 de licee existente la nivelul judeţului. Înscrierile la evaluarea naţională se vor putea face din data de 17 iunie până în data de 19 iunie. După ce vor susţine evaluarea naţională, elevii de clasa a VIII-a se vor înscrie pe baza mediei obţinute la examen la liceul preferat.

Inspectorul general al ISJ Gorj a precizat în mare calendarul desfăşurării primei etape de admitere la liceu în anul şcolar 2013-2014. „În data de 3 iulie se afişează rezultatele finale la evaluarea naţională, iar în perioada 5-9 iulie se completează opţiunile în fişele de înscriere de către absolvenţi şi părinţii acestora, asistaţi de diriginţi. În 12 iulie se transmite baza de date de la centrele de admitere judeţene la centrul naţional de admitere, urmând ca în data de 16 iulie să aibă loc repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a. Pe 17 iulie în unităţile de învăţământ gimnazial va avea loc afişarea listelor cu  absolvenţii repartizaţi şi a listei cu locurile neocupate. Tot la această dată, fiecare unitate de învăţământ va afişa lista candidaţilor repartizaţi în acea unitate, iar în perioada 17 iulie-26 iulie se depun dosarele de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi şi astfel se încheie prima etapă de admitere în învăţământul liceal de stat”, a declarat Ion Işfan.  

Opţiuni codate

Pe lângă numele şi prenumele complet, mediile din anii de gimnaziu şi mediile de la evaluarea naţională, elevii trebuie să completeze pe foaia de admitere cât mai multe coduri de licee ca să fie siguri că vor prinde un loc la un liceu. „Este o fişă pe care absolvenţii o primesc la şcoală şi în această fişă sunt practic coduri. Fiecare liceu are un cod, fiecare specializare de la liceul respectiv are alt cod. Avem o broşură tipărită şi transmisă la şcoli. Spre exemplu Liceul Teoretic Novaci are la filologie codul 148,  la matematică-informatică 149 şi aşa mai departe. În fişă sunt opţiunile lor de la 1 până la 287”, a precizat inspectorul general al ISJ, Ion Işfan.

În data de 17 iulie începe cea de-a doua etapă de repartizare pentru cei care nu au prins un loc la liceu, etapă care se încheie la data de 1 august. Mai este şi o a treia etapă care începe la 1 august şi se încheie la 9 septembrie.

Vizualizări: 168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: