Mii de gorjeni, aşteptaţi să ceară subvenţii pentru încălzirea cu energie electrică

Gorjenii care au fost debranşaţi de la reţeaua de gaze naturale sau care nu-şi încălzesc locuinţa cu ajutorul sobelor cu lemne şi cărbuni pot beneficia începând cu luna noiembrie de subvenţii pentru energia electrică. La fel ca şi în cazul ajutoarelor pentru gaze naturale şi lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, limita superioară va fi de 615 lei /persoană. Primarii spun că cei mai mulţi beneficiari ai subvenţiei pentru încălzirea locuinţei cu energie electrică vor fi în mediul urban. De asemenea, edilii gorjeni se aşteaptă ca numărul beneficiarilor de ajutoare pentru căldură să fie mai mic decât anul trecut din cauza documentaţiei stufoase ce trebuie anexată cererii. Modelul cererii va fi unic pentru ajutorul social, alocaţia de susţinere şi ajutorul de încălzire.

Gorjenii care folosesc energia electrică pentru a se încălzi în perioada de iarnă vor beneficia de subvenţii. Autorităţile judeţului se aşteaptă ca sute de familii să primească acest ajutor. La fel ca şi în cazul ajutoarelor pentru gaze naturale şi lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, limita superioară va fi de 615 lei/persoană. Ajutoarele variază între 240 lei pentru familiile/persoanele cele mai sărace cu venituri până la 155lei/persoană şi 48 lei pentru persoanele cu venituri de până la 615 lei/persoană. Potrivit conducerii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Gorj, în cazul solicitării ajutoarelor pentru energie electrică, anchetele sociale se efectuează obligatoriu pentru toate situaţiile, în termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, în vederea verificării sistemului de încălzire utilizat. „Ajutorul pentru energie electrică se acordă consumatorilor vulnerabili care nu deţin altă formă de încălzire, precum şi consumatorilor vulnerabili care din motive tehnologice sau economice au fost debranşaţi de la furnizarea energiei termice sau a gazelor naturale şi care au contracte valabile de furnizare a energiei electrice, iar consumul este realizat respectând condiţiile contractului. Decontarea sumelor cu titlu de ajutor pentru combustibili solizi sau petrolieri se face o singură dată pentru tot sezonul rece sau pentru lunile rămase din sezonul rece. Modelul cererii va fi unic pentru ajutorul social, alocaţia de susţinere şi ajutorul de încălzire”, a declarat Viorica Roşianu, directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Gorj.  

Formularele pentru subvenţii întârzie să apară

Miile de gorjeni care ar putea beneficia de ajutoarele de încălzire a locuinţelor vor avea un timp foarte scurt la dispoziţie pentru a obţine formularele necesare, a le completa şi a le depune la primărie ori la sediul asociaţiilor de proprietari, cu tot cu documentele justificative necesare. Asta pentru că primăriile nu au intrat încă în posesia imprimatelor. „Am comandat imprimatele, dar încă nu le-am primit. Am afişat lista cu actele ce trebuie depuse la dosar, iar cu cei care am intrat în contact le-am explicat ce condiţii trebuie să îndeplinească. Anul trecut, aproximativ 400 de familii au beneficiat de subvenţii pentru căldură”, a declarat Ion Băluţă, primarul comunei Logreşti. Şi la Turburea ajutorul pentru încălzirea locuinţei este aşteptat de peste 500 de persoane. „Cred că de săptămâna viitoare vom începe să primim dosarele în vederea acordării subvenţiei pentru încălzirea locuinţei. Din experienţa anilor trecuţi, estimăm că vom avea aproximativ 500 de beneficiari”, a declarat Ion Bârcă, primarul de la Turburea.

„Documentaţia este înăbuşitoare”

Chiar dacă s-a introdus ajutorul pentru încălzirea locuinţei cu energie electrică, primarii gorjeni se tem că documentaţia stufoasă îi va face pe oameni să renunţe. „Au apărut noi modificări pentru obţinerea subvenţiei pentru încălzirea locuinţei. Cererea are acelaşi model ca şi pentru ajutorul social şi alocaţia de susţinere. Documentaţia ce trebuie depusă la dosar este înăbuşitoare în condiţiile în care oamenii sunt din ce în ce mai săraci. Mă tem că numărul lor va fi mult mai mic ca anul trecut. În mediul rural nu cred că vor fi persoane care se încadrează la ajutorul pentru încălzirea locuinţei cu energie electrică. Acesta îi ajută foarte mult pe cei din oraşe, care au fost debranşaţi”, a declarat Florinel Ţuilă, primarul de la Cătunele.

La rândul său, primarul de la Polovragi crede că ajutorul pentru încălzirea locuinţei cu energie electrică îi va ajuta pe cetăţenii de etnie rromă. „Cred că vom avea foarte multe familii care vor beneficia de subvenţia pentru încălzirea locuinţei cu energie electrică. Este vorba în mod special despre cetăţenii de etnie rromă, o categorie defavorizată. Numai la ajutor social avem 180 de dosare”, a declarat Ştefan Făsuescu, primarul de la Polovragi.

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: