Mii de gorjeni, azi liceeni, mâine şomeri

Absolvenții care termină în această vară liceul își pot depune actele pentru a beneficia de șomaj în perioada 4 iunie-2 august, anunță autoritățile. Indemnizaţia lunară este de 250 de lei, iar vârsta minimă de la care se poate primi ajutorul este de 16 ani. Statistica este sumbră dacă luăm în calcul că mai bine de jumătate din absolvenții acestui an ajung șomeri cu acte în regulă.

Pentru a primi indemnizație de șomaj, tinerii trebuie să depună la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj mai multe documente, în termen de 60 de zile de la absolvirea liceului: act de identitate, în original şi copie, adeverinţă medicală cu menţiunea „apt de muncă” şi actele de studii şi calificare sau adeverinţa din care să rezulte absolvirea formei de învăţământ. ”Se știe că ultima zi pentru clasele anilor terminali este 3 iunie astfel că noi, începând cu 4 iunie, îi așteptăm să se înscrie în baza noastră de date până pe data de 2 august, excepție făcând cei care au corigențe, aceștia urmând să se prezinte în termen de 60 de zile de la clarificarea situației școlare. După această perioadă se vor prezenta cu al doilea dosar urmând să beneficieze de indemnizație de șomaj”, a spus Romeo Chiriac, șeful Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj.
Anul acesta ies de pe băncile liceului aproximativ patru mii de liceeni, din care, potrivit autorităților, două mii devin șomeri. ”Ca în anii trecuți, în jur de 2.200 de absolvenți. Am discutat și la Inspectoratul Școlar, sunt în jur de 4.300 de absolvenți. Dintre aceștia cam jumătate se vor înregistra în baza de date. Cei care nu se vor încadra în cele 60 de zile nu vor beneficia de indemnizație de șomaj dar vor beneficia de gratuitatea serviciilor de formare profesională, de un curs, de o repartiție”, a spus Romeo Chiriac, șeful AJOFM Gorj. Indemnizația de șomaj se acordă absolvenților pe o perioadă de șase luni.

Vizualizări: 228

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: