Mii de mineri și energeticieni cer adeverințe de vechime. Cine are prioritate!

Mii de actuali și foști angajați din minerit și energie au cerut, în ultimele zile, adeverințe din care să rezulte că au lucrat în condiții speciale și în ce perioadă. Personalul este depășit de valul de solicitări așa că documentele sunt eliberate destul de greoi. La Cariera Peșteana, de exemplu, sunt doar două angajate nevoite să emită mii de astfel de adeverințe. Au prioritate actualii angajați, explică compania.


Documentele atestă perioada lucrată în condiții speciale. Îi ajută pe actualii angajați în prag de pensie să iasă din câmpul muncii mai devreme. La 52 de ani. Astfel de adeverințe au solicitat și foști angajați ai companiei, în speranța că vor primi ceva în plus la pensie. Aceștia spun că încasează mai puțini bani decât colegii lor care se vor pensiona în această perioadă.

Cum în cariere au rămas prea puțini angajați la birouri, eliberarea acestor adeverințe se face greu pentru că sunt prea multe solicitări. „Am văzut colegi care au ieșit la pensie prin 2000. Sunt foarte mulți care au ieșit la pensie și vin după adeverințe. Poate sunt zeci de mii de solicitări. La Cariera Peșteana, de exemplu, erau două fete la personal și mai erau cinci la biroul de organizare. Acum sunt doar două. Dacă Peșteana a fost o carieră cu trei mii de oameni și vin toți să ceară, să facă și pentru cei de acum. Nu au cum să le facă, nu e timp. De-asta durează un pic”, a declarat Dumitru Pîrvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie, într-o emisiune la Tele3.


2.000 de oameni ies la pensie

Și managerul companiei a explicat că volumul de muncă este mare, dar că au prioritate actualii salariați. „Sunt foarte multe cereri. Foarte mulți foști angajați, actualmente pensionari, solicită adeverințe. Prioritate sunt actualii salariați. Personalul de la Resurse Umane este limitat, volumul de muncă este foarte mare și există probabil o întârziere. Facem tot ce putem să eliberăm adeverințele cât mai repede”, a spus și Daniel Burlan, managerul companiei energetice.

Reprezentanți de la Casa de Pensii au instruit salariații din Complexul Oltenia ca să redacteze corect adeverințele de vechime astfel încât oamenii să se poată pensiona anticipat în baza ultimelor modificări aduse Legii Pensiilor. Sunt circa două mii de angajați care ar putea să iasă din câmpul muncii invocând această lege. 

Vizualizări: 4,602

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: