Mii de pelerini aşteptaţi la Tismana, de Sfânta Maria

Aproximativ 200 de comercianţi vor fi prezenţi sâmbătă la Tismana pentru bâlciul anual de Sfânta Maria. Manifestările organizate cu prilejul Adormirii Maicii Domnului vor debuta astăzi cu Festivalul cântecului, jocului şi portului popular gorjenesc, când va avea loc preselecţia concurenţilor. Seara se va încheia cu un spectacol susţinut de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”. Sâmbătă, mii de pelerini sunt aşteptaţi la slujba religioasă care se ţine la Mănăstirea Tismana. În apropierea lăcaşului de cult, autorităţile locale au amenajat şi un loc de picnic.

Festivalul cântecului, jocului şi portului popular gorjenesc „Tismana 2015” se va desfăşura în perioada 14-15 august şi se adresează tinerilor interpreţi, cu vârste peste 16 ani. Festivalul este organizat pe patru secţiuni: solişti vocali, solişti instrumentişti, dansuri şi port popular. Festivalul se va desfăşura în aer liber şi se suprapune cu bâlciul anual organizat de Sfânta Maria. La acest bâlci sunt aşteptaţi comercianţi atât din judeţul Gorj, cât şi din diferite zone ale ţării.  

“Ca în fiecare an, odată cu hramul Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” vom organiza şi un bâlci, care se suprapune şi cu Festivalul cântecului, jocului şi portului tradiţional. Până în prezent, avem 60 de comercianţi care au plătit şi au ridicat deja amplasamentele. Majoritatea vor veni în cursul zilei de vineri, avem în jur de 180 de loturi, vor veni agenţi economici şi din Transilvania şi Muntenia”, a declarat Marian Slivilescu, primarul de la Tismana. Comercianţii vor plăti primăriei o taxă de 3 lei/mp.

La slujba religioasă, care va fi ţinută la Mănăstirea Tismana, sunt aşteptaţi mii de pelerini. Autorităţile locale au interzis petrecerile în zona lăcaşului de cult, amenajând două zone noi pentru picnic. „La aproximativ 500 de metri de mănăstire, chiar în faţa hotelului a fost amenajată o suprafaţă de circa 300 de metri pătraţi, o aşa-numită zonă de picnic, cu vetre de foc. De asemenea, o altă locaţie pentru picnic este în zona stadionului, pe malul stâng al râului Tismana. Cei care nu vor respecta aceste zone vor intra în conflict cu prevederile legale şi vor suporta consecinţele. Lucrătorii Ocolului Silvic vor supraveghea zona pentru că ne confruntăm cu o perioadă foarte mare de secetă, iar riscul propagării unor incendii este foarte mare”, a mai precizat Marian Slivilescu.

Vizualizări: 179

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: