Mii de petarde, confiscate de poliţiştii gorjeni

Inspectoratul Judeţean de Poliţie a pus la punct o operaţiune specială pentru a preveni în perioada următoare comercializarea ilegală a petardelor şi a materialelor pirotehnice interzise de lege şi folosite cu inconştienţă în perioada sărbătorilor de iarnă. Inspectoratul Judeţean de Poliţie a comunicat că în această săptămână a întocmit deja două dosare penale şi a confiscat peste 40.000 de petarde care urmau să fie vândute la negru în următoarele două săptămâni.

Operaţiunea respectivă poartă numele de cod "Foc de artificii 2009" şi este menită să prevină comerţul ilegal care înfloreşte, de regulă, în următoarele două săptămâni, până la sfârşitul anului. Firmele care au achiziţionat materiale pirotehnice vor avea parte de controale în următoarele zile şi vor fi întrebate în ce scopuri folosesc materialele respective. Doar cele considerate din "clasa I" pot fi vândute fără probleme pentru cheful de Revelion.

"În această clasă I sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici, de tipul artificiilor, cu o masă maximă de amestec pirotehnic de trei grame  (de exemplu: Steluţe, Lumânări scânteietoare, Jerbe cu scântei, Minifacle, Minisori, Inele de foc, Sateliţi). Inspectoratul de Poliţie al judeţului Gorj asigură cetăţenii că vor fi dispuse toate măsurile necesare pentru prevenirea şi combaterea, cu fermitate, atât a comerţului ilegal cu obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice, cât şi a folosirii ilegale a acestora. Poliţiştii vor desfăşura toate activităţile necesare pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă civică, precum şi pentru prevenirea producerii unor accidente sau pagube materiale pe fondul folosirii necorespunzătoare sau ilegale a obiectelor artizanale", se arată într-un comunicat de presă al IPJ Gorj.

Comercianţii de petarde şi alte obiecte artizanale de distracţie, care au la baza amestecurile pirotehnice, sunt însă cei mai vizaţi de operaţiunea pusă la punct de poliţiştii gorjeni. Din 2006 legea interzice în România folosirea multor obiecte pirotehnice, care, înainte erau folosite din plin şi care au generat rănirea a zeci de persoane datorită utilizării lor necorespunzătoare.

Vizualizări: 97

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: