Mii de voturi pe listele suplimentare. Listele sunt SECRETE!

Mii de persoane au votat în Gorj pe listele suplimentare atât la senat, cât şi la europarlamentare. Asta deşi votul pe liste suplimentare era permis numai la europarlamentare, susţin liderii partidelor de opoziţie. În ciuda suspiciunilor, Biroul Electoral Judeţean a comunicat faptul că partidele nu pot primi listele suplimentare, deoarece există o circulară a BEC care interzice asta, dat fiind că este vorba de date cu caracter personal.

La Peştişani, la o secţie de votare erau duminică la ora 18.00 peste 110 peroane pe lista suplimentară, fapt care a atras atenţia politicienilor. Şi la alte secţii de votare din Peştişani erau zeci de persoane pe listele suplimentare, în total peste 300 la nivelul comunei. „Vin microbuze şi aduc câte zece, zece”, susţinea ieri un reprezentant PP-DD. „Trece un autobuz, sunt oameni aduşi din Constanţa”, spunea altcineva.

La Glogova, un localnic povestea că 126 de persoane din localitate au primit câte 20 de lei de fiecare pentru a urca în autobuze şi a merge la Baia de Aramă, pentru a mai vota o dată. Liste suplimentare la senat au fost semnalate şi la Aninoasa, Turburea, Băleşti, dar şi în alte zece localităţi din Gorj. După ora 20.00 au fost semnalate autobuze cu alegători din Negomir şi Bîlteni, care ar fi plecat spre Rovinari.

Nu există dovezi că este vorba de fraudă, dar suspiciunile s-au amplificat atunci când reprezentanţii partidelor au fost informaţi că nu au dreptul să multiplice listele suplimentare. „Nu ne lasă nici măcar să notăm numele persoanelor, să verificăm dacă apar şi la alte secţii”, spunea un democrat-liberal. Practic, partidele au fost lăsate fără singurul mijloc de a verifica dacă este vorba de vot multiplu, dacă „autobuzul” care ar merge din secţie în secţie ar fi unul real sau doar un zvon electoral.

Partidul Democrat Liberal a centralizat ieri la ora 19.00 numărul de alegători care au votat pe liste suplimentare.

PNL: "Liber la furat, băieţi"

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, comentând o decizie a BEC privind listele suplimentare, că aceasta s-ar traduce în "liber la furat, băieţi", exprimându-şi nedumerirea de ce aceste documente nu pot fi copiate de reprezentanţii partidelor politice."Totul decurge normal, cu excepţia listelor suplimentare, cu excepţia autobuzelor cu pasageri şi cu excepţia faptului, care nu mi se pare absolut deloc normal, că BEC a decis că nu se fac cunoscute listele suplimentare. Nu vreau să zic vorbă mare, dar asta mi se pare un fel de «liber la furat, băieţi». Nu am acuzat niciun partid că face asta, însă în momentul în care sunt atât de multe autobuze şi atât de multe liste suplimentare, nu văd de ce ele nu trebuie cunoscute, pentru ca eventual să se poată face o verificare", a declarat liderul PNL.

Vizualizări: 128

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: