Militaru cere simplificarea eliberării formularului E 112

Deputatul Severus Militaru i-a cerut ieri ministrului sănătăţii să se implice pentru înlăturarea disfuncţiilor apărute la eliberarea de către casele de  asigurări a formularului  E 112, ţinând cont că de acest sistem european de achitare a contravalorii serviciilor medicale trebuie să beneficieze toţi cei care au nevoie. 

Odată cu intrarea ţării noastre în Uniunea Europeană, românii pot beneficia de toate prestaţiile sociale care se furnizează pe teritoriul statelor membre UE, inclusiv în ceea ce priveşte asigurările sociale de sănătate. Singura condiţie este ca cel în cauză să aibă aprobarea instituţiei competente din statele membre, la noi - casele de asigurări de sănătate.

În România, formularul E 112 este imprimatul care poate salva vieţi în situaţia când asiguratul se află pe o listă de aşteptare interminabilă sau tratamentul este programat prea târziu. Însă procedura Casei Naţionale de Asigurări pune în imposibilitate accesul bolnavilor români la finanţarea tratamentelor efectuate în străinătate. Formularul nu se eliberează decât dacă un medic nu scrie, sub semnătură proprie, că « tratamentul nu poate fi efectuat într-un interval de timp rezonabil, în niciuna dintre unităţile sanitare din ţară ». « Nu este corect şi în nici un caz în beneficiul românilor să se pretindă unui medic să se pronunţe asupra capacităţii întregului sistem sanitar românesc şi asupra capacităţii acestuia de a oferi tratamentul necesar în timp optim. », spune deputatul PDL, Severus Militaru. Parlamentarul a explicat că, din cauza lipsei informaţiilor şi din teama de a nu greşi, medicii români refuză să acorde această posibilitate sau întârzie iremediabil să-şi exprime acordul şi de aceea trebuie intervenit urgent pentru schimbarea normelor metodologice.

Vizualizări: 86

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: