Militaru le-a prezentat deputaţilor un film cu condiţiile din cariere

Proiectul de lege care vizează reducerea vârstei de pensionare pentru minerii din cariere, depus în Parlament de către deputatul de Gorj, Severus Militaru, a primit aviz favorabil de la patru din comisiile Camerei Deputaţilor: comisia de buget-finanţe, comisia pentru industrii şi servicii, comisia pentru egalitate de şanse şi de la cea juridică. Ieri, textul de lege, a constituit punct distinct pe ordinea de zi a celei mai importante comisii în cazul de faţă, comisia pentru muncă şi protecţie socială, de a cărei apreciere depinde votul final asupra legii.

Militaru şi-a susţinut din nou punctul de vedere în faţa deputaţilor, cărora le-a demonstrat într-un mod inedit că cererea sa pentru minerii din exploatările de suprafaţă este îndreptăţită. Parlamentarul a adus în faţa acestora un film în care sunt înfăţişate condiţiile în care lucrează, pe orice fel de vreme, angajaţii din cariere. Filmul a fost realizat împreună cu sindicaliştii de la cariera Roşiuţa, foşti colegi ai lui Militaru şi a impresionat suficient pe cei care l-au vizionat, astfel încât iniţiativa nu a primit aviz negativ. Discutarea sa a fost amânată, în contextul apariţiei noi legi a pensiilor, cu recomandarea ca proiectul să constituie baza fundamentării unor amendamente la  aceasta.

A chemat parlamentarii de Gorj la întâlniri

Actualul text de lege, redactat după modelul polonez cu sprijinul Federaţiei Naţionale Mine Energie, se referă la încadrarea în condiţii speciale a unor locuri de muncă din exploatările de suprafaţă şi prevede reducerea cu 10 ani a vârstei standard de pensionare pentru cei ce au deja o vechime de 35 de ani, cu posibilitatea ca femeile să poată opta pentru ieşirea la pensie la 50 de ani, iar bărbaţii la 55 de ani. Liderii sindicali din Oltenia au reuşit încadrarea acestor locuri de muncă în condiţii deosebite până la 31 decembrie 2009, prelungind de la an la an diferite acte normative de prevederile cărora au beneficiat până acum cei ce lucrează în cariere. Gheorghe Etăgan, secretarul general al U.S.M. Oltenia, organism sindical care reprezintă cea mai mare parte a minerilor din Oltenia, consideră că minerii din cariere sunt chiar mai defavorizaţi dintr-un punct de vedere: „Munca lor se desfăşoară în condiţii la fel de grele ca şi în subteran, dar în subteran temperatura este aproape aceeaşi, pe când afară oamenii stau în căldură sau frig uneori peste limite normal suportabile, în ploaie, vânt, zăpadă”.

Deputatul de Gorj a declarat că va face toate demersurile pentru a aşeza la aceeaşi masă cât de curând posibil toţi parlamentarii gorjeni, reprezentanţii sindicali, pe cei ai patronatelor şi pe cei ai Ministerului Muncii pentru a reuşi împreună includerea la capitolul condiţii speciale din noua lege a pensiilor a acestor categorii de salariaţi: „Solicit public tuturor colegilor parlamentari din Gorj, sindicatelor cu care am gândit acest proiect de lege, reprezentanţilor administraţiei miniere care ştiu bine în ce condiţii lucrează aceşti oameni să discutăm împreună posibilităţile prin care pot sprijini legiferarea o dată pentru totdeauna a situaţiei minerilor din cariere, în favoarea binemeritată a acestora”, a spus Militaru.

Vizualizări: 87

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: